Horníci budou možná doma dřív než na Vánoce

Copiapo - Horníci uvěznění v dole San José by se mohli dostat ven už v listopadu. Záchrannou šachtu totiž pomůže hloubit už druhé vrtné zařízení, které by mohlo vrtání cesty urychlit. Prohlásil to chilský ministr hornictví. Záchranáři k zavaleným mužům spustili malou televizi, na které se budou zítra dívat na fotbal.

Chilským horníkům svitla naděje, že se na povrch dostanou dřív než o Vánocích. „Naše scénáře ukazují, že bychom se mohli k horníkům dostat začátkem listopadu. Děláme všechno, co je v našich silách. Ale zprávy, které kolují, že bychom první úspěch mohli mít už kolem státního svátku 18. září, jsou nereálné,“ oznámil ministr hornictví Laurence Golborne. 

Odborníci navíc pracují ještě na třetím plánu. Podle něj by dostatečně širokou záchrannou šachtu měla prorazit obrovská souprava, která se používá na ropné vrty. Současné zařízení je moc pomalé, každý den se provrtá hlouběji jen o několik metrů. Záchranáři už vyvrtali 77 metrů šachty, horníci jsou přitom 700 metrů pod zemí. 

Horníci by mohli být doma dřív než na Vánoce (zdroj: ČT24)

Záchranáři se jim proto snaží jejich uvěznění alespoň trochu ulehčit. O víkendu k nim spustili optické kabely a videozařízení, muži tak mohli poprvé mluvit se svými nejbližšími. Někteří z mužů ale mají deprese, odmítli proto se svými nejbližšími hovořit. 

Chilská veřejnost osudem 33 horníků žije. Tváře horníků se objevují nejen v televizi a na internetu, ale i na tričkách v obchodech, kde jdou na dračku. O osudu horníků vzniklo několik písní a připravuje se film. Horníci už rozmlouvali s prezidentem země, požehnal jim papež a dostali darem dres s podpisy členů národního fotbalového týmu.

Horník ze zavaleného dolu San José
Zdroj: ČT24
Vydáno pod