Hamburger se svědomím přijde k chuti

Londýn – V Americe si můžete k obědu dopřát ekologický hamburger. Po úspěšném tažení New Yorkem se teď navíc řetězec rychlého občerstvení Otarian vydal do Evropy. Zatím fungují dvě jídelny v Londýně, pod heslem My jsme něco víc, my jsme fast-food  se svědomím.

Ekologický řetězec Otarian je vegetariánský. Každou ingredienci vybírají v řetězci s obzvláštní péčí. Dodavatele volí i podle toho, jakou uhlíkovou stopu zanechávají. Uhlíková stopa vyjadřuje, kolik oxidu uhličitého vyprodukovala ta která činnost anebo bytost. Tento údaj si mohou hosté ověřit i v jídelním lístku.

Radhika Oswalová, autorka projektu, přiznává, že ne všechny suroviny jsou od místních pěstitelů. Ovšem i to je kvůli uhlíkové stopě. „Třeba rajčata, kdyby měla teď dozrávat v Británii, musela by růst ve skleníku. A to by v zimě znamenalo trojnásobnou spotřebu fosilních paliv než u rajčat ze Španělska. Proto během chladnějších období roku odebíráme rajčata anebo avokáda odjinud z Evropy,“ vysvětluje Radhika.

Zelený fastfood (zdroj: ČT24)

Hlavní zásadou ovšem je - žádná letecká doprava. Jediným obědem v takové restauraci se tak ušetří ušetříte tolik emisí oxidu uhličitého, kolik by vydala jízda autem na 27kilometrovou vzdálenost.

Fast-foody chtějí být ekologické

Navíc v občerstvení není ekologické jenom jídlo, všechny obaly jsou vyrobené z přírodních materiálů. I nábytek se nezpronevěří ekologickým zásadám. Zákazníci sedí na židlích z přírodního bambusu a chodí k přepážkám s dlaždicemi z recyklovaného skla.  

I když se ale projekt jeví jako čistě ekologický, vznášejí se nad ním otazníky. Pochybnosti vzbuzuje fakt, že autorka myšlenky Radhika Oswalová  je manželkou multimiliardáře Pandžaka Oswala. A ten vlastní síť továren na umělá hnojiva. 

Zachránit matku Zemi přitom hodlají i staré známé fast-foodové řetězce. McDonalds uvádí, že 90 procent obalů z jejich výrobků je z recyklovatelných materiálů. Burger King říká, že veškeré obaly jsou z papíru.