Španělská vláda: ETA se musí zříci ozbrojeného boje

Madrid - Jako nedostatečné označila španělská vláda příměří, které vyhlásila baskická organizace ETA. Požaduje, aby separatisté natrvalo a bezpodmínečně zastavili všechny útoky. ETA včera na videonahrávce oznámila, že nepovede ozbrojené akce během kampaně za nezávislost Baskicka. Podle španělských médií je to jen pokus, jak se zúčastnit obecních voleb v roce 2011. Politické křídlo ETA, strana Batasuna, má od roku 2003 zákaz politické činnosti.

Španělský ministr bezpečnosti Alfredo Pérez dnes vyzval, aby se ETA „zcela a navždy zřekla násilí“. Ten dodal, že nedělní ohlášení příměří je velmi vzdáleno tomu, co od ETA a jejího politického křídla strany Batasuna španělská vláda žádá, tedy definitivnímu a bezpodmínečnému zřeknutí se ozbrojeného boje. 

ETA (Baskicko a jeho svoboda) předala v neděli britské stanici BBC videonahrávku, na níž oznámila, že nepovede ozbrojené akce v rámci své kampaně za nezávislost Baskicka. Cílem organizace je podle videonahrávky „umožnit demokratický proces“. 

„ETA zastavila, protože už nemůže. Dělá to poté, co byla rozbita její logistická základna v Portugalsku, a po zásazích ve Francii, kde je na tom velmi špatně,“ okomentoval to ministr. Za poslední dva roky byly ve Francii dopadeny špičky baskické organizace. Ministr si myslí, že ETA vyhlásila smír v této době především proto, aby mohlo politické křídlo Batasuna fungovat jako legální strana a zúčastnit se baskických voleb. To ale vláda prý nepovolí. „Aby se mohla stát legální, musela by se s ETA jasně rozejít nebo ji přesvědčit, aby přestala zabíjet,“ dodal. 

Organizace, kterou považuje za teroristickou nejen Madrid, ale také Evropská unie a Spojené státy, za více než 40 let svého ozbrojeného boje proti španělskému státu usmrtila více než 800 lidí.