Čínští piloti falšovali životopisy, úřady prověří jejich kvalifikaci

Peking - Čína prověřuje kvalifikaci všech komerčních pilotů. Vyšlo totiž najevo, že v letech 2008 a 2009 dvě stě z nich lhalo v životopise o rozsahu svých zkušeností. Polovina z nich pracovala pro leteckou společnost, jejíž dceřiné firmě se v srpnu zřítilo letadlo. Zemřelo při tom 42 lidí, 53 dalších havárii jako zázrakem přežilo. Čínský úřad pro civilní letectví, který aféru odhalil, se chystá prověřit kvalifikaci také u školitelů, leteckých vyšetřovatelů, opravářů a letových dispečerů.

Polovina ze zfalšovaných životopisů se týká pilotů společnosti Shenzhen Airlines, která je majitelem regionální letecké společnosti Henan Airlines. Piloti zpravidla ve svých životopisech uváděli, že mají větší zkušenosti s létáním, než byla pravda. Aerolinie v zoufalém hledání zaměstnanců tyto piloty najaly, konstatoval čínský úřad civilního letectví.

Letadlo 24. srpna minulo na letišti Lin-tu u města I-čchun přistávací dráhu a začalo hořet. Havarovaným strojem byl letoun typu Embraer 190 brazilské výroby, který patřil Henan Airlines. Nevylučuje se, že příčinou havárie, která ukončila šestiletou bezpečnost nebe nad Čínou, byla lidská chyba.