Do boje proti ukamenování Íránky se vložil i papež

Vatikán/Řím - Za zvláště brutální označil Vatikán trest ukamenováním, který hrozí Íránce Sakíne Aštíaníové za nevěru. Vedení katolické církve se bude snažit diplomatickou cestou zabránit v jejím usmrcení. Vatikán se tak přidal k řadě představitelů států i známých osobností, kteří bojují za záchranu života Íránky. Syn Aštíaníové dnes vyjádřil obavu, že matka bude popravena kolem 10. září. Italský ministr zahraničí Franco Frattini na základě zprávy svého velvyslance v Teheránu ale ujistil, že v kauze nepadlo zatím žádné rozhodnutí.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi v první veřejné reakci Vatikánu na případ zároveň připomněl, že katolická církev se staví i proti trestu smrti jako takovému.

Třiačtyřicetiletá matka dvou dětí Sakíne Aštíaníová byla odsouzena za nevěru s bratrancem a za spoluvinu na vraždě manžela. Trest za druhý skutek byl podle právníka Mohammada Mostafáího zrušen, protože rodina mrtvého jí prominula. Stále jí ale hrozí smrt ukamenováním za nevěru, trest 99 ran bičem už byl vykonán.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Žena se podle srpnového oznámení íránské televize přiznala k podílu na vraždě, nicméně ona sama později uvedla, že k přiznání byla donucena a odvolala je. Navzdory tomu byla odsouzena za nevěru spáchanou v době manželství.

Syn Aštíaníové: Poprava by mohla být koncem týdne

O pomoc požádal papeže přímo syn Aštíaníové Sadžád. Obává se, že matka bude popravena kolem 10. září. „Muslimský postní měsíc ramadán končí a podle islámského zákona se může opět popravovat,“ vysvětlil dvaadvacetiletý Sadžád Aštíaní v telefonickém rozhovoru s francouzským spisovatelem Bernardem-Henrim Lévym. O své matce nic neví od 11. srpna, kdy místní televize odvysílala její přiznání, které její rodina a advokáti označují za vynucené. Syn dodal, že mu bylo řečeno, že jeho matka byla ve vězení opět bičována.

Mládenec je přesvědčen, že jeho matku může zachránit pouze mobilizace mezinárodního společenství. Vatikán nicméně případy humanitárního charakteru přednáší úřadům cizích zemí nikoliv veřejnou, nýbrž diplomatickou cestou, zdůraznil Lombardi.

Bernard Kouchner:

„Beru to jako svůj osobní případ, pokud bude třeba jít do Teheránu, půjdu tam.“

Írán ovšem odmítá vnější zasahování do svých justičních záležitostí. Například v srpnu prezident Mahmúd Ahmadínežád odmítl návrh Brazílie, která nabídla odsouzené azyl. Manželku francouzského prezidenta Carlu Bruniovou zase íránský tisk označil za italskou prostitutku, když se podepsala pod petici na záchranu Aštíaníové. Do boje za Íránčin život se vložil i šéf francouzské diplomacie Bernard Kouchner.

Italský ministr zahraničí Franco Frattini vyzval íránské úřady, aby projevily v případu Aštíaníové shovívavost. Zdůraznil, že Itálie „plně respektuje íránskou svrchovanost“ a v žádném případě se do záležitosti nevměšuje. Nicméně „jedině gesto shovívavosti může zachránit život této osoby“, citovala ministra agentura ANSA. V Římě na ministerstvu pro rovné příležitosti zase visí Aštíaníové portrét.