Biochemik Friml převzal cenu za výzkum hormonu rostlin

Hamburk (Německo) - Český biochemik Jiří Friml na hamburské radnici převzal prestižní Körberovu cenu určenou evropským vědcům. Stejnojmenná nadace ho ocenila za jeho průlomový výzkum rostlinného hormonu auxinu. Friml je teprve jejím druhým českým nositelem. V roce 1995 ji s dalšími výzkumníky získal Jiří Wanner z Vysoké školy chemicko-technologické za práci o použití genových sond v ochraně životního prostředí a v lékařství. Biochemik Friml očekává, že toto ocenění zvýší prestiž jeho bádání i bádání na rostlinách obecně v Evropě a ve světě. „Zatím se z toho musím vzpamatovat a zjistit sám, co to pro mě znamená. Je to neočekávaná pocta,“ vylíčil své dojmy poté, co obdržel cenu, která je dotovaná částkou 750 000 eur (18,5 milionu Kč) určenou na další výzkum v Evropě.

Körberova nadace ji každoročně uděluje za vědecké objevy s vysokou a všestrannou využitelností. Sedmatřicetiletý Friml ji získal za prokázání, že auxin funguje jako univerzální spouštěč vývojových procesů v rostlinách. Díky auxinu například rostliny vědí, kam mají růst kořeny a kam květy. „Bez auxinu by byly jen zelené koule bez kořenů a listů,“ přiblížil Friml během slavnostního aktu ve velkém sále hamburské radnice.

Uplatnění svého výzkumu vidí hlavně tam, kde bude třeba změnit architekturu rostlin, například prodloužit kořeny na půdách, které jsou suché a mají hluboko spodní vodu, nebo rozvětvit kořeny tam, kde je nedostatek živin. Rajčata v subtropech by díky němu mohla rodit dvakrát do roka. Jsou tam totiž vhodné teploty, pro opylení v zimě ale nejsou opylovači.

Výzkum může pomoci v boji s hladem

„Právě náš výzkum může přispět k tomu, že můžeme cíleně spustit tvorbu plodu i bez opylení,“ vysvětlil přínos práce svého dvacetičlenného týmu. V konečném důsledku může pomoci bojovat s hladem ve světě, což ve svých proslovech zdůraznili primátor Hamburku Christoph Ahlhaus a šéf Körberovy nadace Christian Wriedt.

Uznávaný český vědec, který je autorem téměř stovky odborných prací, je od roku 2007 profesorem na katedře systémové biologie rostlin na univerzitě v belgickém Gentu. V Česku působí v Ústavu experimentální biologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. V minulosti bádal i v Německu v Kolíně nad Rýnem a v Tübingenu. Loni patřil mezi pět nejcitovanějších rostlinných biologů v Evropě. Cenu založil v roce 1984 německý podnikatel Kurt A. Körber. Chtěl, aby pomáhala vědcům překonávat hranice v rozdělené Evropě.