Slovensko dokončuje Mochovce součástkami z 80. let

Bratislava - V modernizované jaderné elektrárně ve slovenských Mochovcích osadili třetí reaktor tlakovou nádobou. Kolos dodala plzeňská Škoda JS. Po dokončení posledního, čtvrtého bloku, bude sousední země, pokud jde o energii z jádra, zcela soběstačná.

Nádoba o hmotnosti 250 tun se vydala na cestu do betonové šachty reaktoru. Při této operaci nešlo o rychlost, ale o přesnost. Usazení muselo být přesné na tisícinu milimetru. Ocelový kolos čekal na zapuštění v Mochovcích 2 roky – tak dlouho chyběly peníze. „Po dobudování Mochovců bude mít Slovensko úplné pokrytí své spotřeby. Očekáváme, že 8 až 10 procent vyrobené energie budeme moct vyvážet,“ říká generální ředitel Slovenských elektráren Paolo Ruzzini.

Zařízení vyrobila plzeňská škodovka koncem 80. let. Je poslední svého druhu. Přesto je podle energetiků ve skvělé kondici. Sousedé v Rakousku ani ekologové na Slovensku ale reaktoru sovětského typu nevěří. Brusel má na stole několik zatím neúspěšných žalob.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Nyní pracuje na stavbě v Mochovcích přibližně 2000 lidí, do čtyř měsíců by
se však měl jejich počet téměř zdvojnásobit. Dokončení třetího bloku Mochovců bude trvat 8 až 9 měsíců. Dokončení posledního, čtvrtého bloku, je naplánováno na rok 2013.

Otazníky teď směřují k Jaslovským Bohunicím. Ficova vláda tam s ČEZem plánovala postavit novou elektrárnu, nový kabinet ale nechce na tento obchod dát ani cent. „Dnes nemá pro Slovensko význam stavět nové Jaslovské Bohunice. Hlavně kvůli tomu, že by produkovaly elektřinu na export a Slovensko stále nemá dořešené ani ukládání vyhořelého paliva,“ myslí si analytik týdeníku Trend Gabriel Beer.

Vláda Ivety Radičové další atomovku na Slovensku úplně nevylučuje. Musí se ale najít soukromý investor.

Jaderná elektrárna Mochovce
Zdroj: ČT24