Kontroverzní Mohamedův karikaturista dostal v Německu mediální cenu

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes v Postupimi zúčastnila ceremonie, při níž byl oceněn dánský kreslíř Kurt Westergaard, autor kontroverzní karikatury proroka Mohameda z roku 2005. Merkelová ve svém proslovu prohlásila, že svoboda je nejšťastnější zkušeností jejího života. Cena se uděluje vždy na závěr každoroční konference o médiích v Postupimi. Westergaardovy kresby jsou známé po celém světě - vyvolaly totiž velkou kritiku muslimů.

Merkelová, která vyrůstala v komunistickém Východním Německu, připomněla svou radost z pádu Berlínské zdi v roce 1989. „Svoboda je pro mě osobně nejradostnější zkušeností v životě,“ prohlásila šestapadesátiletá šéfka na ceremonii, která se uskutečnila v Postupimi jako součást mezinárodní novinářské konference. Svobodu tisku pak kancléřka označila za „cennou komoditu“.

Westergaard Merkelové a organizátorům akce za ocenění poděkoval. „Žijeme šťastně, navzdory všem hrozbám,“ prohlásil pětasedmdesátiletý kreslíř s tím, že dánské karikatury byly otištěny s respektem k muslimské komunitě, jako akt začleňování, nikoli vyloučení.

Kurt Westergaard bude v Německu oceněn (zdroj: ČT24)

Westergaard, který žije pod policejní ochranou, byl oceněn za „své neochvějné úsilí o svobodu tisku a názoru a za svou odvahu při obraně demokratických hodnot navzdory hrozbám násilím a smrtí“, jimž je vystaven, uvedli organizátoři v komuniké.

Westergaardovy karikatury otištěné poprvé 30. září roku 2005 v dánském deníku Jylands-Posten pobouřily muslimy na celém světě. Nejznámější je obrázek proroka s turbanem ve tvaru bomby a s trčícím zapáleným knotem. Následné protesty rozlícených muslimů se neobešly bez násilí. V únoru 2006 byly vypáleny ambasády Dánska a Norska v Damašku, dav vypálil i dánský konzulát v Bejrútu. Nejméně 50 lidí tehdy přišlo o život při nepokojích na Blízkém východě, v Africe i v Asii.

Kurt Westergaard
Zdroj: ČTK/AP/Odd Andersen
Vydáno pod