V Polsku byla tajná věznice CIA, kde mučili podezřelé z terorismu

Varšava - Americká CIA údajně mučila v Polsku v tajném vězení lidi podezřelé z terorismu. Informovala o tom agentura AP, která se odvolává na tajnou zprávu inspekce CIA. Agenti CIA měli v tajném vězení na vojenském letišti v Szymanech v letech 2002 až 2003 mučit Egypťana Abdara Rahíma Náširího podezřelého z přípravy bombového útoku na americkou loď v Jemenu z roku 2000 a Chálida Šajcha Mohammada, který byl jedním z organizátorů útoků z 11. září.

Agentura AP píše o dvou agentech – Mikeovi a Albertovi – kteří měli v polské tajné věznici používat při výslechu nepovolené praktiky. Agentura kvůli bezpečnosti neuvádí příjmení obou agentů. Ti prý kromě waterboardingu vězně mučili automatickou pistolí nebo vrtačkou.

Naširí byl zatčen v Dubaji v listopadu 2002, následně ho CIA převezla do tajné věznice v Afghánistánu, poté do Thajska. V prosinci 2002 pak putoval do tajné věznice v Polsku. Tady ho agenti vyslýchali, přičemž užívali nepovolené praktiky. Mučili ho takzvaným waterboardingem, to znamená, že simulovali topení.

Pistole a vrtačka u hlavy

Agent Albert také při výslechu v cele hrozil podezřelému automatickou zbraní, kterou Al-Nashirímu nejméně dvakrát přiložil k hlavě. Celá situace přitom vypadala jako poprava, protože vězeň byl přitom nahý a měl na hlavě kápi.

Albert k hlavě podezřelého přikládal i elektrickou vrtačku. Podle zprávy CIA byl nadřízeným Alberta agent Mike, který svému podřízenému sám výslovně doporučil, aby při výslechu použil nezvyklé mučící techniky.

Naširí je nyní vězněn na Guantánamu na Kubě. Kvůli podezření z terorismu mu hrozí proces před vojenským tribunálem. Oba dva agenti dostali za svůj tvrdý přístup napomenutí, žádné další důsledky však jejich chování nemělo. Jeden z nich dokonce doteď pracuje jako vedoucí týmu vyšetřovatelů.

CIA užívala tajné věznice pro podezřelé z terorismu v cizích zemích od Thajska až po Polsko. Americký prezident George Bush nařídil uzavření všech tajných věznic v roce 2006. Americká vláda ale nikdy plně nezveřejnila, kde všude CIA taková zařízení měla.

Není to přitom poprvé, co se hovoří o tom, že v Polsku byla tajná americká věznice. Poprvé se takové zprávy objevily už v roce 2005. Polské ani americké úřady to ale nikdy nepotvrdily. I teď zatím polské úřady mlčí. Premiér Donald Tusk, který je v zahraničí, vzkázal, že s ohledem na státní zájmy Polska musí být diskrétní. Poznamenal také, že se případem zabývá generální prokuratura. Ani ta se ale k případu zatím nevyjádřila.

Jak uvedl varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, jde v souvislosti s vyšetřováním vězňů podezřelých z terorismu o první případ, kdy se hovoří o konkrétních jménech. Polští poslanci volají po vyšetření případu. Tehdejší prezident Aleksander Kwaśniewski ale dnes znovu kategoricky odmítl, že by v Polsku byli kdy vyšetřováni, nebo dokonce mučeni vězni. Připustil pouze, že v zemi přistávala letadla CIA. Takových přistání bylo celkem sedm - pět v Szymanech a dvě ve Varšavě.