Při celoevropském zátahu policie pozatýkala 10 počítačových pirátů

Brusel – Deset lidí bylo zadrženo při úterním celoevropském policejním zátahu proti počítačovým pirátům. Úřady ve 12 zemích Evropy zabavily na pět desítek serverů, které piráti využívali zejména ke sdílení filmů a seriálů. Zatýkalo se v Belgii, Polsku, Norsku a Švédsku; Češi mezi zatčenými nejsou. Zátah byl výsledkem dvouletého vyšetřování, podnět k akci vzešel z Belgie. Tam policie zatkla pět lidí. Hrozí jim až pětiletý trest vězení a kromě něj i vysoké pokuty.

Česká policie v úterý večer potvrdila, že její příslušníci zasahovali na studentských kolejích v Praze na Strahově i dalších místech České republiky. Nebylo to poprvé, kdy tam policisté při pátrání po nelegálním softwaru zamířili: v roce 2007 tu zasahovali při jiné akci, při níž zadrželi v celé republice sedm lidí.

Česká policie zdůrazňuje, že bude proti pirátům zasahovat minimálně do čtvrtečního rána. Přesnější informace uvolní nejdříve v pátek.

Při celoevropské akci bylo zastaveno na 50 serverů. Mluvčí belgické prokuratury Jean-Marc Meilleur řekl, že ztráty, které mohly porušováním autorských práv vzniknout, se jen v Belgii odhadují na 30 milionů eur (asi 740 milionů korun), v celosvětovém měřítku pak až na šest miliard eur (téměř 150 miliard korun).

Mluvčí belgické prokuratury Jean-Marc Meilleur:

Servery, které policie zabavila, patřily podle Meilleura v některých případech například univerzitám či nemocnicím. Síť pirátů ilegálně kopírovala a šířila filmy, které ještě nevyšly ani na DVD, na 48 evropských portálech. Do akce s názvem Scéna se zapojilo 12 evropských států, kromě Západu se pátralo i v Polsku, Chorvatsku nebo Maďarsku. Operace, na níž se kromě národních úřadů podílely i organizace Europol a Eurojust, se týkala filmů a televizních seriálů v nizozemštině či jiných jazycích, avšak s nizozemskými titulky.

Pojmem scéna se označuje horní vrstva té pirátské pyramidy, která stojí za většinou úniků předpremiérových filmů, muziky i softwaru, vysvětlila ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová.