Íránské úřady pozastavily popravu ženy odsouzené za nevěru

Teherán - Íránské úřady dnes odložily popravu ukamenováním, k níž byla odsouzena Sakíne Aštíaníová za cizoložství. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na íránské ministerstvo zahraničí. „Rozsudek v případu mimomanželského poměru byl pozastaven a je znovu posuzován,“ sdělil Ramín Mehmanparast z ministerstva zahraničí ve vysílání státního televizního kanálu.

Třiačtyřicetiletá matka dvou dětí Aštíaníová byla odsouzena za nevěru s bratrancem a za spoluvinu na vraždě manžela. Trest za druhý skutek byl podle právníka Mohammada Mostafáího zrušen, protože rodina mrtvého jí prominula. Stále jí ale hrozí smrt ukamenováním za nevěru, trest 99 ran bičem už byl vykonán.

Žena se podle srpnového oznámení íránské televize přiznala k podílu na vraždě, nicméně ona sama později uvedla, že k přiznání byla donucena a odvolala je. Navzdory tomu byla odsouzena za nevěru spáchanou v době manželství.

Postup úřadů a rozsudek kategoricky odsoudilo mezinárodní společenství, včetně například Evropské unie či katolické církve. Brazílie navíc ženě nabídla azyl, což Teherán odmítl.