BP: Za havárii může série chyb

Londýn/New Orleans – Britský těžařský koncern BP dnes publikoval zprávu o výsledcích vnitřního vyšetřování havárie na ropné plošině Deep Horizont v Mexickém zálivu. Podle společnosti může za největší ekologickou havárii v dějinách USA série chyb, kterých se dopustilo několik firem a pracovních týmů podílejících se na vrtných pracích.

Zpráva z vyšetřování havárie v Mexickém zálivu je dlouhá 193 stran. „Rozhodnutí několika společností a pracovních týmů přispěla k nehodě, která vznikla díky sérii mechanických selhání, lidským rozhodnutím, technickým plánům a špatné komunikaci…“ píše v tiskovém prohlášení BP.

„Tato tragédie nemá jednu konkrétní příčinu. Jde spíš o sérii chyb, na nichž se podílelo několik různých stran a které vedly k explozi a požáru, jež si vyžádaly smrt 11 lidí a obrovské znečištění“ konstatuje se také v prohlášení.

Celou zprávu z vyšetřování společnosti BP najdete ZDE.

Příčiny největší ropné katastrofy v dějinách USA ale stále nejsou jasné. Vlastní vyšetřování vedou také různé americké úřady, včetně ministerstva spravedlnosti, pobřežní stráže či národního úřadu pro oceány. Od dubna, kdy ropná plošina vybuchla a z vrtu začala vytékat ropa, do srpna, kdy byl únik zastaven, uniklo do moře přes 800 milionů litrů ropy.