Britskému ministerskému předsedovi zemřel otec

Londýn/Toulon - Britský premiér David Cameron dnes nečekaně odletěl do jižní Francie za svým nemocným otcem, který krátce po synově návštěvě zemřel. Sedmasedmdesátiletého Iana Camerona na dovolené ve Francii postihl infarkt a byl hospitalizován v Toulonu. Ministerský předseda zůstane ve Francii s matkou a dalšími členy rodiny přes noc.

Ian Cameron se narodil s malformací nohou od kolen dolů. Jeho nohy byly amputovány a pohyboval se na kolečkovém křesle. Téměř nikdy se neobjevoval na veřejnosti s výjimkou dostihů, které miloval. „Otec pro mě byl vždycky hrdinou,“ prohlásil dnes Cameron.

Prohlášení úřadu britského premiéra:

„S hlubokou lítostí potvrzujeme, že Ian Cameron dnes odpoledne zemřel. Zesnul krátce poté, co ministerský předseda přijel do nemocnice ve Francii, kde se jeho otec léčil.“

Premiér po ranním oznámení otcova vážného stavu zrušil všechny plánované schůzky. Přiletěl do Paříže, kde mu prezident Nicolas Sarkozy dal k dispozici vrtulník. Ten Camerona dopravil do nemocnice v Toulonu.

Dnes se měl Cameron vrátit do parlamentu po letních prázdninách a po narození čtvrtého dítěte, Florence. Premiéra po dobu nepřítomnosti zastupuje místopředseda vlády Nick Clegg.

Vydáno pod