Putin chce být znovu prezidentem, shodují se analytikové

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin se ještě nerozhodl, zda bude kandidovat v prezidentských volbách v roce 2012. Ústava mu znemožnila ucházet se o třetí termín v roce 2008. Příště mu ale nic bránit nebude. I když premiér o svých plánech mluvit nechce, analytici se shodují, že předvolební kampaň už dávno rozjel.

Ve slunečních brýlích a polokošili s krátkými rukávy usedl Putin koncem srpna za volant novotou zářícího vozu Lada Kalina, který vyrábí automobilka Avtovaz štědře podporovaná ruským státem. Putin zahájil cestu od panelu, na němž bylo napsáno Čita 1 910 kilometrů. Cestou se zastavil i u benzínové pumpy natankovat benzin. Setkal se tam s turisty, kteří se ho ptali, proč si vybral právě toto auto. „Nečekal jsem to, ale ukázalo se, že je to velmi pohodlný a spolehlivý vůz,“ řekl ruský premiér turistům, kteří se svěřili, že mají většinou japonská auta. „Zkuste si pořídit takové auto a jsem si jist, že nebudete litovat,“ poradil jim.

Záběry umístěné na You Tube ho ale určitě nepotěšily. Kamery zachytily i to, co neměly – početnou kolonu, ochranku a ambulanci, které ho doprovázely. Státní televize cestu vykreslila daleko seriózněji. Mocný premiér za volantem jako lídr odhodlaný řešit problémy. „Tento úsek silnice je hotový, vypadá dobře. Ale kolem není žádný servis. Představte si píchnout v zimě kolo, v mínus padesáti. Není tu mobilní pokrytí. To je životu nebezpečná situace. Je to nepromyšlené, musíme to napravit,“ staral se Putin před kamerami.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Během dva tisíce kilometrů dlouhé cesty byl bezpočet příležitostí pro fotografy. Například setkání s medvědem. Putin se ukazoval celé léto. Jednou jako drsňák na motorce, jindy jako intelektuál s archeology.

Ofenziva na veřejné mínění podporuje spekulace, že Putin usiluje o comeback v prezidentských volbách v roce 2012. Sám říká, že se ještě nerozhodl. Analytiky ale jeho činy nenechávají na pochybách. „Americký prezident Roosvelt byl v minulosti zvolen čtyřikrát po sobě, protože to bylo v souladu s americkou ústavou. Ani já, ani prezident Medveděv neuděláme nic, co by bylo proti ruské ústavě nebo zákonům,“ říká Putin.

„Putin začal kampaň minimálně před půl rokem. Potichu dává dohromady organizační strukturu, mění činnost strany Jednotné Rusko a pracuje se sdělovacími prostředky,“ říká politolog Dmitrij Oreškin.

Sedmapadesátiletý Putin si i během svého osmiletého pobytu v Kremlu pěstoval image „tvrdého hocha“. To se projevovalo třeba tím, že na fotografiích pózoval jako zápasník juda s prestižním černým pásem nebo jako rybář svlečený do půl těla kdesi v sibiřské divočině, jako pilot na palubě stíhaček, či dokonce jako bojovník a lovec se střelnými zbraněmi v rukou. V červenci si zajel na mezinárodní sraz motorkářů a milovníků značky Harley-Davidson, kde se objevil na trojkolce ve slunečních brýlích, černé košili s vykasanými rukávy a džínsech stejné barvy. K davu asi 7 000 motorkářů se obrátil jejich pozdravem, což vyvolalo obrovské nadšení.

Nesměle se připravuje i prezident Medveděv. Rozhodnutí, kdo bude kandidovat, ještě nepadlo. Putin ale jasně ukazuje, kdo je ve vedení.

  • Vladimir Putin jede v Ladě Kalině po Sibiři v doprovodu ochranky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1931/193076.jpg
  • Premiér pilotoval hasičský obojživelný letoun Be-200 autor: Alexei Nikolsky, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1862/186165.jpg
  • Vladimir Putin na sjezdu motorkářů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1931/193093.jpg
  • Vladimir Putin s černým pásem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1932/193103.jpg
  • Vladimir Putin se sibiřským tygrem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1932/193102.jpg