Kaczyński: Polsko je rusko-německé kondominium

Varšava - Tvrdou kritiku od svých politických rivalů si dnes vysloužil Jaroslaw Kaczyński, předseda nejsilnější polské opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), za své označení Polska jako státu, který spravují Rusko a Německo. Ostrými výpady proti největším sousedům Polska je přitom Kaczyński znám už léta.

Kaczyński, šéf pravicově-populistického PiS, v rozhovoru pro list Dziennik Polski kromě jiného mluvil o kontroverzích kolem uctění památky jeho bratra Lecha, který letos v dubnu spolu s dalšími 95 lidmi zahynul při leteckém neštěstí na západě Ruska.

Šéf polské opozice naznačil, že je nemožné, aby současná vládní garnitura s liberální Občanskou platformou premiéra Donalda Tuska chtěla, aby byla v zemi uctívána památka tragicky zemřelého prezidenta. Polsko pod vládou Občanské platformy Jaroslaw Kaczyński v této souvislosti označil za „rusko-německé kondominium“.

Jde o další útok Kaczyńského, za jehož působení v úřadu premiéra se polsko-německé i polsko-ruské vztahy značně ochladly, na Tuskovu Občanskou platformu. V dopise, který začátkem tohoto měsíce Kaczyński napsal svým spolustraníkům, vládě vyčetl „podlézavost“ vůči Rusku v souvislosti s vyšetřováním leteckého neštěstí u západoruského Smolenska. Součástí zahraniční politiky vlády je podle něho také „naprosto očividný klientelismus“ vůči Německu, nechal se slyšet Kaczynski.