Mexické úřady zatkly pachatele masakru běženců

Mexiko – Mexická policie zatkla sedm údajných členů drogového kartelu Zeta podezřelých ze srpnového postřílení 75 běženců ze Střední a Jižní Ameriky, kteří se chtěli dostat do Spojených států. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroj. Na šptanou bezpečnostní situaci v Mexiku upozornila i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Uvedla, že v několika státech Střední Ameriky se připravují povstání.

„Těchto sedm lidí zatčených v posledních dnech je pravděpodobně součástí operační struktury Zetas, odpovědné za zabíjení,“ oznámil bezpečnostní mluvčí vlády Alejandro Poire. Oběťmi údajně největšího masakru v eskalující drogové válce v Mexiku byli ilegální imigranti převážně ze zemí Střední a Jižní Ameriky. Minulý měsíc byli uneseni v severomexickém státě Tamaulipas a pak s ovázanýma očima postaveni ke zdi a zastřeleni, uvedly úřady.

Bezpečnostní složky věří, že zatčení spolupachatelů povede k úplnému objasnění událostí, které se odehrály ve městě San Fernando a že to pomůže zastavit útoky na migranty.

O kontrolu nad zásobováním amerického trhu drogami bojuje v Mexiku sedm gangů, takzvaných kartelů, které necouvají ani před masakry a zabíjením civilistů, policistů, místních politiků či novinářů.

Postup drogových klanů v Mexiku se podobá povstání, tvrdí Clintonová

Mexická drogová mafie si je jistá svou pozicí v zemi a je stále brutálnější. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová nad situací vyjádřila znepokojení a přirovnala situaci v Mexiku ke Kolumbii před dvaceti lety. Tam tehdy drogové kartely ovládaly části země a vládě vyhlásily totální válku. Mexická vláda v čele s prezidentem Felipem Calderonem, který naopak v roce 2006 válku vyhlásil drogovým gangům, toto přirovnání odmítá.

Hillary Clintonová:

„Mexické drogové kartely jsou vysoce organizované a okolnosti se začínají podobat povstání. Bomby v autech se objevují tam, kde se to dřív nestávalo. Takže Mexiko se čím dál tím víc blíží tomu, jak vypadala před dvaceti lety Kolumbie.“

„Čelíme narůstající hrozbě velmi dobře organizovaných ozbrojených skupin. Máme signály, že v Mexiku a dalších státech Střední Ameriky připravují povstání.“

„To nebudeme komentovat. Je přece jasné, že je tu mnoho rozdílů mezi tím, čemu tehdy čelila Kolumbie, a tím, čemu teď čelíme my. Přesto jsou zde některé podobnosti,“ reagoval na slova Clintonové bezpečnostní mluvčí mexické vlády Alejandro Poire. Tím je například vysoká poptávka po drogách ve Spojených státech - společný kořen konfliktů v obou zemích.

Clintonová spoluzodpovědnost americké vlády a taky úsilí Mexika v boji proti drogovým gangům uznala a řekla, že Spojené státy pracují velmi tvrdě na tom, aby Mexičanům pomohly zlepšit udržování pořádku.