Loňský masakr na Filipínách je před soudem

Manila - Na Filipínách začal soud s mužem, který je obžalován z nejhoršího masakru v dějinách země. Andal Ampatuan mladší ale podíl na loňské vraždě 57 lidí, včetně členů nepřátelské rodiny a novinářů, popírá. Podle žalobců Ampatuan mladší, v té době místní starosta, rozpoutal masakr, aby svému rivalovi zabránil kandidovat ve volbách proti němu. Mezi 196 obviněnými v souvislosti s hromadnou vraždou je dalších pět členů rodiny Ampatuanových, včetně její hlavy, Andala Ampatuana staršího.

Loni v listopadu byl ve vzdálené jihofilipínské provincii Maguindanao objeven masový hrob s těly 57 lidí. Mnoho z obětí byly ženy, včetně manželky politika ze znepřátelené politické rodiny. Ženu, která tehdy jela zařizovat předvolební záležitosti pro svého manžela, doprovázelo mimo jiné asi 30 novinářů. V lednu při předběžném řízení věnovaném žádosti o propuštění obviněných na kauci svědek Rasul Sangki vypověděl, že na silnici byl zátaras. Lidé z konvoje byli pod pohrůžkou zbraní naloženi do nákladního auta a na jednom svahu hory byli postříleni Ampatuanem mladším a jeho muži.

Rodina Ampatuanových vládla provincii Maguindanao dlouhé roky a měla vazby na tehdejší filipínskou prezidentku, kterou byla Gloria Macapagalová-Arroyová. Podle organizace Human Rights Watch bylo od loňského listopadu zabito několik lidí, kteří měli povědomí o masakru a dalších zločinech rodiny Ampatuanových.

Rozhovor s Pavlem Vondrou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod