Vítězství je na dosah, slibuje tajemný vůdce Tálibánu

Kábul - Vůdce afghánského Tálibánu mulla Muhammad Umar prohlásil, že jeho bojovníci válku s mezinárodními silami působícími v zemi vyhrávají. Spojené státy vyzval, aby se z Afghánistánu stáhly a dál zbytečně nemrhaly životy svých vojáků a penězi daňových poplatníků. Umarovy výroky se objevily na internetových stránkách využívaných islámskými radikály. Samotného vůdce Tálibánu na veřejnosti nikdo už několik let neviděl. Údajně se ukrývá v Pákistánu, tamní úřady to ale popírají.

Umar také své stoupence ubezpečil, že Američané brzy Afghánistán opustí. Na základě strategie amerického prezidenta Baracka Obamy by mělo začít stahování amerických vojáků z Afghánistánu v červenci 2011. Tajemný tálibánský předák také vyzval povstalce, aby v bojích šetřili životy a zdraví civilistů. Takovou ohleduplnost ovšem podle amerických vojenských velitelů povstalci příliš najevo nedávají.

Počet zahraničních vojáků zabitých letos v Afghánistánu dosáhl 503. Za celý loňský rok to přitom bylo 521. Stoupající počet padlých vojáků souvisí se zvýšením počtu protipovstaleckých operací. Současně je ale letošek nejhorším rokem, i pokud jde o zabité civilisty. Zpráva OSN z minulého měsíce ukazuje, že od začátku roku je v Afghánistánu o třetinu víc civilních obětí než loni. Více než tři čtvrtiny obětí mají na svědomí povstalci. Míru násilí hodnotí mezinárodní jednotky jako nejhorší od svržení vlády Tálibánu v roce 2001.

Oběti NATO v Afghánistánu k 9. září 2010
Zdroj: ČT24