Francouzská policie prohledala Sarkozyho kanceláře

Paříž - Francouzská finanční policie prohledala hlavní kanceláře vládní strany prezidenta Nicolase Sarkozyho. A to kvůli skandálu kolem sponzorských darů dědičky kosmetické firmy L'Oréal. Miliardářka Liliane Bettencourtová je podezřelá z nelegálních darů pro Sarkozyho prezidentskou kampaň z roku 2007. Je to poprvé, co se v souvislosti s aférou stal vládní Svaz pro lidové hnutí předmětem otevřeného policejního vyšetřování.

Šéf strany Eric Cesari řekl, že policie nic z kanceláří neodnesla. Prohledávala je na příkaz hlavního žalobce v případu L'Oréal Philippa Courroye. Cesari dodal, že policie hledala korespondenci mezi někdejším stranickým pokladníkem Ericem Woerthem a Patricem de Maistrem, správcem majetku Bettencourtové. Woerth měl totiž údajně na jaře 2007 převzít od zástupce miliardářky Bettencourtové 150 000 eur v hotovosti na financování Sarkozyho kampaně.

Francouzská policie podezřívá nejbohatší Francouzku z daňových úniků a praní peněz, kvůli tomu už skončili ve vazbě 4 lidé. Navíc se objevilo podezření, že Bettencourtová podpořila volební kampaň prezidenta Sarkozyho nelegálním finančním darem. Policie se o majetek miliardářky začala zajímat poté, co byly zveřejněny tajné nahrávky z jejího sídla, podle kterých by mohla mít Bettencourtová tajná konta ve Švýcarsku.