Írán prý tajně buduje další středisko na obohacování uranu

Teherán - Írán údajně staví další tajné středisko na obohacování uranu, tvrdí to tamní opozice. Podle exilové Národní rady íránského odporu (NCRI) leží zařízení 120 kilometrů od Teheránu. S výstavbou střediska měl Írán začít už před pěti lety a teď má být skoro hotové. Americký Ústav pro vědu a mezinárodní bezpečnost ale o existenci komplexu pochybuje s poukazem na nedůvěryhodnost skupiny, která už dříve poskytla chybné informace.

„Je to opět jedna z jejich informací, které nemůžeme ověřit. Podle mého názoru to příliš nesedí. Satelitní snímky nijak nenaznačují, že by v dané lokalitě bylo středisko s centrifugami,“ podotkl činitel ISIS David Albright.

Zástupci NCRI také tvrdili, že svoje poznatky o zařízení umístěném údajně uvnitř hory, aby bylo chráněno před vzdušnými útoky, předali americké vládě, Kongresu a Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE). Ta podle ISIS na Íránu žádá, aby místo mohli prozkoumat její inspektoři.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner nicméně řekl, že o zprávě NCRI nic neví. „Prozkoumáme vše, co nám předloží,“ dodal nicméně. Sdělil také, že ať už je informace reálná, či nikoli, Írán beztak v jaderné otázce neplní své mezinárodní závazky. Jaderné zařízení Behdžatabád-Abjek je údajně o něco větší než další středisko Fordo u posvátného města Kom, které je rovněž v průběhu výstavby a o kterém Írán informoval až v září loňského roku, když se k tomu už chystala americká tajná služba.

Írán Američany zatím nepropustí

Írán údajně z procedurálních důvodů odložil propuštění Američanky Sarah Shourdové, kterou spolu s dalšími dvěma občany USA od konce loňského července zadržuje za nedovolené překročení hranice. Podle původního plánu se měla dostat na svobodu v sobotu. Íránská mise při OSN ve čtvrtek uvedla, že propuštění bude gestem u příležitosti konce muslimského postního měsíce ramadánu. Spojené státy žádají, aby Írán osvobodil i zbývající dva americké občany.

Shourdová má podle členů své rodiny zdravotní potíže a íránské úřady jí údajně během věznění odepřely lékařskou pomoc. Shane Bauer, Josh Fattal a Sarah Shourdová byli loni na turistickém výletě v severním Iráku a tvrdí, že pokud přešli hranici, pak nevědomky, protože je špatně značená. Irán je ale obvinil ze špionáže.

Američané zadržovaní v Íránu
Zdroj: ČT24