Japonsko se obává vojenského zbrojení Číny

Tokio - Zveřejněte svůj armádní rozpočet, vzkazuje Japonsko Číně. Obává se totiž rostoucí vojenské činnosti Pekingu a odvolává se přitom na zvýšenou čínskou námořní aktivitu u japonských břehů. Vztahy mezi oběma státy se navíc v těchto dnech zhoršily poté, co Tokio zadrželo kapitána čínské lodi, která se srazila se čluny japonské pobřežní hlídky. K incidentu došlo u sporných ostrovů, které si nárokuje jak Čína, tak Japonsko.

Ve Východočínském moři je rušno. V úterý se u ostrovů Senkaku (čínsky Tiao-jü-tchaj) srazil čínský rybářský člun se dvěma loděmi japonské pobřežní hlídky. Japonci přitom vyzývali Číňany, aby lokalitu opustili. Japonci nakonec kapitána čínské lodi zadrželi, na místo vyrazila i čínská hlídková loď.  

Japonsko se obává Číny a jejího armádního zbrojení. Za posledních deset let Peking zvýšil výdaje na armádu čtyřnásobně. Čínská armáda je asi desetkrát větší než ta japonská.

Ostrovy Senkaku

Sporných osm ostrůvků ve Východočínském moři s názvem Senkaku (japonsky) nebo Tiao-jü-tchaj (čínsky) si nárokuje jak Čína s Tchaj-wanem, tak Japonsko. Jde o neobydlené ostrovy, které však ukrývají významná naleziště ropy a zemního plynu. Japonsko ostrovy obsadilo v roce 1885, Čína ale tvrdí, že ostrovy jí patří už od 16. století. Spor by mohl vyřešit čínský návrh na společnou těžbu s Japonskem.

Výdaje na čínskou armádu
Zdroj: ČT24