Kvůli zneužívání dětí katolickými duchovními se v Belgii zabilo 13 lidí

Brusel - Nejméně 13 sebevražd si vyžádalo desítky let trvající pohlavní zneužívání dětí a mladistvých duchovními belgické katolické církve. Informovala o tom dnes komise, která se zabývá případy pedofilie v belgických diecézích a která shromáždila stovky svědectví. Zpráva je podle ní neúplná, protože spoustu podkladů zabavila 24. června policie, která vede sama vyšetřování; dokument ale zároveň říká, že církev tyto případy vědomě nekryla.

Zpráva komise pro šetření sexuálního zneužívání v církevním prostředí podle tiskových agentur uvádí, že od letošního ledna do června dostala 475 stížností týkajících se většinou pedofilních činů spáchaných od 50. let až do konce let osmdesátých. Pachateli byli nejen duchovní, ale i učitelé náboženství, vychovatelé na mládežnických akcích nebo v církevních internátech.

Zneužíváno bylo i dvouleté dítě

Nejméně 13 Belgičanů spáchalo kvůli církevnímu zneužívání sebevraždu (zdroj: ČT24)

Dvousetstránková zpráva, která obsahuje podrobné anonymní svědectví 124 osob, jež sexuální zneužívání „přežily“, zdůrazňuje, že „sexuální zneužívání obvykle začínalo ve dvanácti letech, ale “u jedné oběti to bylo ve dvou, u pěti ve čtyřech, u osmi v pěti a u deseti v sedmi letech".

Jedna žena, která byla v roce 1983 ve svých 17 letech znásilněna knězem, se svěřila biskupovi, že má s tímto knězem problém. Biskup jí prý na to odpověděl: „Přestaňte se na něj dívat, on vás nechá na pokoji.“ Většině obětí je dnes okolo 50 až 60 let, zhruba dvě třetiny z nich jsou muži. Bylo mezi nimi ale také asi 100 dívek. Za nejhorší dobu zpráva označuje 60. léta.

Při ověřování faktů bylo zjištěno, že zneužívající osoby byli ve 102 případech členové některé církevní kongregace; celkem se to týkalo 29 kongregací. „Lze konstatovat, že sexuální zneužívání mladistvých se nevyhýbá žádné kongregaci, ať už ho páchá jeden nebo více jejích členů,“ uvedl předseda komise Peter Adriaenssens. Pracoval jako dětský psychiatr 23 let, ani to ho ale prý nepřipravilo na příběhy, které si podle svých slov vyslechl.

Komise vznikla z iniciativy církve, ale její předseda je nezávislý dětský psychiatr Peter Adriaenssens. Většinu svědectví dostala komise poté, co v dubnu odstoupil kvůli sexuálnímu zneužívání biskup Roger Vangheluwe z Brugg, který se přiznal, že v letech 1973-1986 zneužíval svého synovce.

Dokument také konstatuje, že v 80. letech se počet případů zneužívání snížil. Pravděpodobně s tím, jak postupně ubývalo kněžích a ti už nebyli tolik zapojeni do vzdělávacího systému. Komise nevznesla žádná obvinění. Nezjistila prý ale, že by se katolická církev snažila systematicky případy ututlat. Podobně rozsáhlý skandál se zneužíváním nezletilých zasáhl i katolickou církev v Irsku a další případy se nevyhnuly ani třeba Spojeným státům a Německu.

  • Děti v belgických internátech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1938/193743.jpg
  • Šéf belgické komise pro šetření sexuálního zneužívání v církevním prostředí Peter Adriaenssens autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1938/193741.jpg
  • Šéf belgické komise pro šetření sexuálního zneužívání v církevním prostředí Peter Adriaenssens autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1938/193771.jpg