Pouliční gangy ochromily život v Salvadoru

San Salvador - Už tři dny nefunguje ve středoamerickém Salvadoru veřejná doprava. Pouliční gangy, které protestují proti návrhu zákona kriminalizujícímu členství v jakékoli skupině, totiž dopravcům vyhrožují. Armáda se snaží řidiče autobusů chránit a pomáhá lidem dostat se do práce. Vláda s návrhem zákona přišla v červenci poté, co jeden gang zapálil autobus, v němž následně uhořelo 17 lidí. Salvadorský parlament už normu namířenou proti gangům schválil. Zákon ještě musí podepsat prezident, který se prý nátlakem zastrašit nedá.

Většina dopravců se zalekla výhrůžek ozbrojených gangů a 80 procent veřejné dopravy v metropoli San Salvador stojí. Lidi přepravuje jen několik soukromých řidičů, kteří si ale počítají mnohem vyšší jízdné. Veřejnou dopravu supluje armáda, která rozváží lidi do práce v náklaďácích. V zemi nefunguje ani řada firem. Jejich majitelé se zalekli letáků, v nichž je gangy vyzývají, aby zavřeli, jinak ponesou následky.

David Munguia Payes, salvadorský ministr obrany:

„Kvůli fámám a výhrůžkám jsme rozmístili značné síly, kterých si snad lidé všimli. Na veřejný pořádek dohlíží 2000 vojáků. Jsou i na autobusových nádražích a na silnicích jsou také obrněné vozy.“

Gangy ochromily veřejnou dopravu v Salvadoru (zdroj: ČT24)

Salvadorská televize odvysílala rozhovor s maskovanými členy gangu Mara 18, kteří vysvětlili, že cílem jejich zastrašovací akce je přimět vládu k tomu, aby je zahrnula do celonárodní debaty o snížení kriminality v zemi. „Chceme zahájit transparentní dialog, jehož cílem je vyřešit násilí v zemi,“ řekl jeden z členů gangu.

V sedmimilionovém Salvadoru je podle odhadů v nějakém pouličním gangu asi 20 tisíc Salvadořanů. Vláda chce tvrdým postupem bojovat proti rostoucí kriminalitě, která si v průměru vybere každý den 10 lidských životů.

Před rokem v Salvadoru zavraždili dokumentaristu Povedu

Před rokem byl v Salvadoru zavražděn francouzský filmař a fotograf Christian Poveda, který o kriminalitě v zemi natočil film La Vida Loca. Vyprávěl o takzvaných maras, což jsou gangy mladých Salvadorců tetovaných od hlavy až k patě, kteří se živí obchodem s drogami a vydíráním podnikatelů. Povedův dokument o salvadorském gangu Mara 18 šokoval i otrlé středoamerické publikum.

Dokumentarista byl svědkem sedmi vražd, z toho tři zachytil na kameru. Upozorňoval hlavně na kořeny epidemie pouličního násilí - bezvýchodnou chudobu a neexistující sociální péči pro mladé.

Gang Mara 18

Gangu Mara 18 se říká Armáda dětí. Jeho verbíři se orientují na mladistvé z chudinských čtvrtí. Do Střední Ameriky pronikl ze Spojených států v 90. letech, už teď má ale jen v Salvadoru na 16 tisíc členů. Vláda proti němu vedla rozsáhlou policejní kampaň - dosud bez většího úspěchu.