Násilí v Mexiku pokračuje – děti se učí uhýbat kulkám

Mexiko - Nejméně 85 vězňů uteklo v pátek z věznice ve městě Reynosa poblíž hranic s USA. Oznámila to vláda mexického státu Tamaulipas, kde Reynosa leží. Ve věznici jsou drženi zvlášť lidé odsouzení kvůli pašování drog. Hromadné útěky vězňů nejsou v Mexiku vzácné a často k nim napomáhají i uplacení strážci. Letos v lednu uprchlo z jiné věznice v Tamaulipas 41 vězňů. V červenci se zjistilo, že dozorci jedné z nich v noci umožňovali odsouzeným opouštět cely a provádět nájemné vraždy.

Mexické Ciudad Juárez, které se nachází na samotné hranici se Spojenými státy, je jedním z nejnebezpečnějších měst na světě. Tento čtvrtek byl navíc, co se násilí týče, nejhorším za poslední tři roky – drogové gangy tam během 24 hodin zabili 25 lidí.

„Stále zjišťujeme, co se stalo. Včera jsme objevili zprávy, které si mezi sebou posílali soupeřící drogové gangy. Našli jsme tam zmínku o mrtvém dítěti a vyhrožování smrtí žen a dalších dětí. Taky popisy dalších možností, jak do války gangů zapojit lidi, kteří jsou na tyto skupiny napojeny,“ říká starosta města Reyes Ferrit.

Násilí v Mexiku pokračuje (zdroj: ČT24)

Násilí konkurenčních drogových gangů se stalo v Ciudad Juaréz součástí života a jeho obyvatelům nabourává duševní zdraví. Téměř denně slýchávají střelbu a nářek trpících. Lidé žijí ve strachu. Na mnohé z nich tyto konstantní obavy o vlastní život působí jako spoušť psychických reakcí. „Lidem jako já působí permanentní přítomnost policie tuto nemoc, která se projevuje přehnanou citlivostí. Existují lidé, kteří si na každodenní násilí zvykli, a už je nepřekvapuje. Já ale stále trpím,“ popisuje obyvatel Ciudd Juárez.

Děti se ve školách učí zalehnout při střelbě

Experti se obávají především o děti, které by mohly ztratit citlivost vůči násilí a v budoucnu by se tak u nich mohlo vyvinout agresivní chování. Děti také neví, jak se chovat, když dojde ke střelbě. V místních školách proto nedávno zahájili program, který je má naučit, jak se nábojům vyhnout.

Někteří lidé s programem, který děti připravuje na možné násilí, nesouhlasí. Školy ale oponují, že by jejich studentům mohl jednou zachránit život. Od roku 2006, kdy prezident Felipe Calderon zahájil válku proti drogovým gangům, zemřelo v Mexiku už 28 tisíc lidí. Jen v samotném Ciudad Juárez jich kartely zabily víc než 6 400.

  • Děti ve škole nacvičují chování pod palbou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1939/193815.jpg
  • Děti ve škole nacvičují chování pod palbou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1939/193817.jpg