Primátor Duisburgu se bude zodpovídat za tragédii na Loveparade

Duisburg – Městská rada v německém Duisburgu bude na dnešním zasedání hlasovat o odvolání primátora Adolfa Sauerlanda. Důvodem je tragédie na červencové taneční party Loveparade, při níž dav ušlapal 21 lidí, dalších 500 osob bylo zraněno. Primátor se brání tím, že radnice postupovala podle předpisů a na své straně má i odborný posudek. Vedení města, organizátor akce a policie se za tragédii obviňují navzájem, vyšetřování však ještě potrvá několik měsíců.

Žádný ze subjektů, které měly co dočinění s pořádáním masové taneční party, jež se poté zvrhla v boj o holý život, nechce nést za smrt dvou desítek mladých lidí odpovědnost. Každý se obviňuje navzájem, a tak se zdá, že světlo do případu vnese až konec vyšetřování. To má podle státního zastupitelství pokračovat ještě několik měsíců. Tisíce německých občanů ale už mají o viníkovi tragédie jasno a podepisují o tom petici. Za vše prý může primátor města Adolf Sauerland, měl by tudíž ze svého postu odstoupit.

Starosta ale dobrovolně odejít odmítá a podle všeho ustojí i dnešní pokus o sesazení. V městské radě se totiž pravděpodobně nenajde potřebná dvoutřetinová většina na jeho odvolání. Zpráv o možných bezpečnostních selháních na straně města i organizátorů přitom dál přibývá, potvrzené ale zatím není nic.

Městská rada Duisburgu projedná Loveparade (zdroj: ČT24)

Werner Hüsken, iniciátor petice

„Nemůžeme čekat na vyřešení právních otázek, žádáme, aby na sebe pan starosta Sauerland vzal odpovědnost, kterou má vůči tomuto městu, a odstoupil.“

Město o riziku vědělo, přesto party povolilo

Tragédie se stala, když před vchodem do areálu, kde se měla taneční party konat, vypukla panika. Návštěvníci akce totiž museli při vstupu procházet úzkým tunelem, který posléze sloužil jako trychtýř. Právě zde se střetly dva proudy lidí – jedni chtěli ven z areálu, druzí se tlačili dovnitř. Osudného 24. července zemřelo přímo v tlačenici 19 lidí a další dva pak v nemocnici. Zranilo se pět set lidí. Podle dosavadního vyšetřování město o bezpečnostních rizicích předem vědělo, přesto akci na poslední chvíli povolilo.

Technoparty vznikla v roce 1989 v Berlíně, po několika letech se silně rozrostla a počtem účastníků se stala obtížně zvladatelná. Když ji Berlín v roce 2007 ze svých ulic nepřímo vypudil, ujala se akce města v Porúří s tím, že se v pořadatelství budou střídat. Po Essenu a Dortmundu byla v roce 2009 na řadě Bochum, kvůli stavebním úpravám ve městě se však akce nakonec nekonala.