Potopení lodi se 767 Židy může osvětlit nález sovětské ponorky

Bukurešť - Rumunští potápěči hlásí unikátní úlovek. Po desetiletích pátrání objevili v Černém moři vrak sovětské ponorky SC 213, která v únoru 1942 potopila loď plnou židovských uprchlíků, mířících z válčící Evropy do Palestiny. Z celkem 767 lidí na palubě přežil jen jeden člověk.

Více než 700 zoufalých židovských uprchlíků utíkalo na konci roku 1941 před Hitlerem z Rumunska do Palestiny. Měla to být cesta za svobodou, skončila ale tragédií. Jejich loď Struma uvízla v tureckém Istanbulu a nemohla dál.

Když loď v únoru 1942 vjela do Bosporské úžiny, poslalo ji torpédo sovětské ponorky ke dnu. Ze 769 pasažérů přežil jediný. „Tragédie lodi Struma byla jednou z největších tragédií, která se v Černém moři během 20 století stala,“ říká rumunský historik Adrian Cioroianu.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Poslední dopis pasažéra lodi Struma synovi (5.1.1942):

Můj nejdražší synu!

Na lodi panují velmi špatné podmínky. Uvalili na nás karanténu. Nesmíme se stýkat s nikým v přístavu. Máme velmi málo jídla.

Tragická událost teď navíc znovu ožívá u rumunských břehů. Po dlouhém pátrání tam totiž potápěči našli sovětskou ponorku SC 213, která poslala loď Struma ke dnu.

Krátce poté ponorka sama najela na minu a potopila se. Vrak ponorky teď možná skrývá vzácná tajemství. Konstrukce je zachovalá. Je tedy naděje, že do některých částí ponorky se vůbec nedostala voda. Teoreticky je tak možné, že se najde i lodní deník. Ten by mohl napovědět, zda sovětská posádka na loď útočila a kolik toho věděla o jejích zoufalých pasažérech. 

Potopení lodi Struma

Rumunský přístav Konstanca byl hlavním výchozím bodem, odkud Židé za druhé světové války utíkali do Palestiny.  V prosinci 1941 odtud vyplula i loď Struma se 767 Židy na palubě. Ti měli v plánu plout do Istanbulu, kde měli dostat víza do Palestiny, a pak přes Turecko pokračovat dál až do Palestiny. 

Do Istanbulu Struma, která byla přeplněná, a kvůli tomu na palubě panovaly hrozné hygienické podmínky, dorazila 16. prosince 1941. Teprve tady se Židé dozvěděli, že britské úřady jim nepovolily vstup do Palestiny. 

Loď tak zůstala v Istanbulu víc než dva měsíce v karanténě. 23. února 1942 pak turecká policie odvlekla loď z Istanbulu na moře. Den na to, tedy 24. února 1942, se loď potopila. Proč k tomu došlo, úřady nikdy oficiálně neoznámily. Předpokládá se ale, že loď zasáhla sovětská ponorka. Z lodi přežil jen jeden pasažér – David Stoliar.