Rodina Američanky vězněné v Íránu nemá na kauci

Teherán – Rodina Američanky Sarah Shourdové, která je kvůli špionáži vězněná v Íránu, požádala Teherán, aby upustil od vysoké kauce. Teherán v neděli oznámil, že Shourdovou, kterou loni v červenci s dalšími dvěma Američany v Íránu zadrželi, propustí na kauci pěti miliard ríjálů, což je asi 10 milionů korun.

Právník rodiny Sarah Shourdové Masúd Šafíaí informoval, že švédští diplomaté, kteří vyjednávají s Íránci v zastoupení Spojených států, požádali o zrušení kauce nebo o její snížení. Rodina zadržované Američanky na tak vysokou kauci nemá. Shourdová je údajně nemocná. Podle matky má předrakovinný nález a Íránci ji neléčí.

Mluvčí Bílého domu Tommy Vietor dnes ujistil, že je vláda v kontaktu s rodinami všech tří zadržených turistů i se švýcarským velvyslanectvím, které zprostředkovává americké zájmy v Teheránu. „Situace se vyvíjí, doufáme v kladný výsledek,“ řekl.

Sarah Shourodovou zadrželi v Íránu loni v červenci spolu s dalšími dvěma Američany, když údajně ilegálně překročili irácko-íránskou hranici. Trojice se bránila, že hranici překročila nevědomky. Teherán ale tvrdí, že Američané to udělali záměrně a obvinil je ze špionáže.

Íránské úřady nejprve oznámily, že Američanku propustí z humanitárních důvodů u příležitosti ukončení postního měsíce ramadánu. Ten ale skončil v pátek a žena stále není na svobodě. O propuštění ženy se prý zasazoval i prezident Mahmúd Ahmadínežád. Teheránská prokuratura to ale označila za vměšování do soudních záležitostí a později byl vznesen požadavek na kauci.