Až 60 procent zbraní by na Slovensku mohl stát zabavit

Bratislava - Po masakru v bratislavské Devínské Nové Vsi, při které ozbrojený muž zastřelil sedm lidí, přijal slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic okamžitá opatření. Třeba policejní hlídky vyfasovaly samopaly. Přišel taky s novelou zákona výrazně omezující držení zbraní. Stát by jich mohl zabavit až 60 procent, sběratelé a sportovní střelci novelu ale označují za protiústavní.

Reakce slovenského ministra vnitra Daniela Lipšiče na masakr v Bratislavě na sebe nenechala dlouho čekat. Chce radikální zpřísnění zákonů o držení zbraní. Střelec měl totiž legálně samopal vzor 58, v budoucnu by k tomu již dojít nemělo: „Když bude mít někdo zpřesňující návrhy v legislativním procesu, budu rád, ale jestli bude někdo chtít obhajovat držení samopalu v domácnosti, pak já budu obhajovat nevinné oběti,“ uvedl Lipšič.

Vlastníci zbraní s postojem ministra ale nesouhlasí. Podle nich je protiústavní, když bude muset majitel ze své sbírky odevzdat zbraň bez nároku na odškodnění. „Novela je příliš všeobecná v definici zbraní, které zakazuje. Jedná se odhadem o 60 procent všech zbraní na Slovensku, postihuje 157 000 jejich držitelů. Dochází tu vlastně k odzbrojení Slovenska,“ tvrdí člen Sdružení vlastníků střelných zbraní na Slovensku Daniel Tureček.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

V legislativní úpravě se navrhuje zakázat také zbraně, které mají podobný vzhled jako samočinné zbraně. „Takováto bezbřehá formulace vlastně umožňuje patřičným orgánům definovat do této kategorie libovolnou zbraň, protože podobnost je věc velmi subjektivní,“ poznamenal předseda představenstva občanského sdružení Legis Telum zastupující tisíce majitelů zbraní Ľudovít Miklánek.

Z navrhované úpravy vyplývá, že majitelé samočinných nebo samonabíjecích zbraní by je měli do konce června příštího roku převést na „oprávněného držitele“, zabezpečit jejich zničení, znehodnocení, nebo je odevzdat policii. „Majitel tím, že odevzdá zbraň policejnímu útvaru, nemá žádným způsobem přístup ke svému majetku, takže je to stejné jako vyvlastnění,“ dodal Tureček.

Na jedné straně tedy stojí ochrana veřejnosti, na druhé pak právo vlastnit zbraně. Diskuze se po masakru v Děvínské Nové Vsi rozhořela naplno. Její závěry by však podle odborníků neměly být unáhlené.

Policisti budou se samopaly nebezpeční

Právě jako unáhlené označují někteří odborníci rozhodnutí ozbrojit policisty samopaly. „Policisté nejsou v žádném případě trénovaní, ani účinnost střeliva do samopalu škorpión není vyšší než u pistole. Navíc střelba dávkou v obytné zóně je mnohem nebezpečnější než kontrolovaná střelba pistolí,“ nesouhlasí Ján Pavlík, bývalý příslušník speciální jednotky a dlouholetý reprezentační střelec ve střelbě dávkou.

Správnost rozhodnutí ozbrojit policisty automatickými zbraněmi prověří čas, argumenty majitelů zbraní prověří diskuze. Mnoho času jim ale ministr nedal, na připomínkování mají týden.

Vydáno pod