DNArt - umění bez hranic

New York - Pověsit si na zeď portrét svých blízkých je docela běžné. Kromě klasické fotky se teď ale nabízí i novinka. Ve Spojených státech je k mání i portrét ze vzorku DNA. Věda nebo umění? Podle dvou amerických vědců, kteří si založili studio na výrobu obrazů z lidské DNA, hlavně podstata kdo jsme. Tvrdí, že neexistuje nic osobnějšího, než právě genetická informace. „Hodně lidí ani neví, jak DNA vypadá. My jim dáme do ruky něco konkrétního, řekneme jim – tohle jste vy,“ vysvětluje spoluzakladatel firmy Andy Bass.

Zákazník si přes internet objedná sadu na odběr DNA a pošle vzorek poštou. Digitální obraz jeho genetického materiálu pak vědci upraví podle toho, jak si přeje. Dekódovat celý genom by bylo příliš drahé, pro umělecké účely si proto vědci vystačí s tzv. odpadní DNA.

To jsou úseky šroubovice, které nemají žádnou známou funkcí, zároveň ale ukazují například shody a rozdíly příbuzných. „Zajímavé je, když si nechá obraz udělat celá rodina, je hezké, jak si je jejich DNA podobná,“ říká Bassův společník Dean Sauer.

DNA portréty jsou v USA populární (zdroj: ČT24)

Kvůli tomu přišel třeba i zákazník Charlie Bishop. Jeho nejlepší přítel Chris před dvěma lety zemřel, Charlie si po čase vzal jeho bývalou ženu. K narozeninám jí teď objednal DNA obraz dcery Lauren, kterou adoptoval. A zakladatelé firmy si mnou ruce, protože obchod jde díky dobrému nápadu velmi dobře. Už také rozšířili sortiment a mabízejí třeba DNA obrazy psů nebo koček.

Vydáno pod