Volební podvody se Afghánistánu nevyhnou ani tentokrát

Kábul – Před sobotními parlamentními volbami v Afghánistánu se v pěti provinciích našly tisíce falešných volebních průkazů. Podle některých zdrojů jsou jich až tři miliony a stačily by pro šestinu ze zhruba 17,5 milionu registrovaných voličů. Pozorovatelé naléhají na vládní úřady, aby nepravostem při hlasování zabránily. Rozsáhlé podvody provázely i loňské prezidentské volby.

Komise pro volební stížnosti (ECC) zaštítěná OSN a nezávislý pozorovatelský orgán Sdružení pro svobodné a spravedlivé volby v Afghánistánu (FEFA) sdělily, že falešné voličské průkazy byly odhaleny v západní provincii Herát, v severních provinciích Kunduz a Baghlán a ve východních provinciích Núristán a Paktíja. Kdo za podvody stojí a kolik přesně se podvodných dokumentů našlo, nebylo úřady zveřejněno.

Šéf druhého největšího povstaleckého hnutí v zemi Gulbuddín Hekmatjár v rozhovoru pro francouzská média prohlásil, že hlasování chystané na 18. září „zcela odmítá“. Řekl, že jeho Islámská strana (Hezbe islámí) „se neúčastní těchto voleb kontrolovaných cizinci“. Připojil se tak k hnutí Tálibán, které již 5. září vyzvalo k bojkotu voleb. Tálibán také varoval, že hlasování překazí útoky na zahraniční vojáky i afghánské cíle. Afghánská vláda uvedla, že její bezpečnostní síly jsou připraveny zajistit bezpečnost voleb, ačkoli nejméně 1 019 z 6 835 hlasovacích místností bude muset zůstat z bezpečnostních důvodů uzavřeno.

Rozhovor s Filipem Moravcem (zdroj: ČT24)

Ve volbách se 2 447 kandidátů uchází o 249 míst v dolní komoře parlamentu. Volby jsou chápány jako test stability Afghánistánu, kde míra násilí dosahuje rekordní výše od svržení Tálibánu s pomocí americké invaze v roce 2001. Hlavní obavy vzbuzuje špatná bezpečnostní situace a podvody. Již loňské prezidentské volby z velké části poznamenaly neregulérnosti. Podle ECC byla plná třetina hlasů odevzdaných vítězi voleb, stávajícímu prezidentovi Hamídu Karzáímu, zfalšovaná. Karzáí tak v prvním kole nezískal potřebnou nadpoloviční většinu a muselo se konat druhé kolo, které však nakonec bez boje vyhrál, když do něj odmítl jít jeho hlavní soupeř.

ECC již obdržela přes tisícovku stížností, mimo jiné na zastrašování kandidátů a voličů či na nepovolenou vládní podporu některých uchazečů a na nespravedlivě vedenou kampaň. Očekává se, že počet stížností ještě poroste, což by mohlo zpozdit výsledky voleb. Předběžné výsledky nejsou očekávány dřív než 8. října, konečné by měly být zveřejněny 30. října.