Slovák, který v Brně nastražil bombu, nenastoupil do vězení

Bratislava - Slovák Jozef Bódi, odsouzený za uložení výbušniny na železniční stanici v Brně na 4 roky, nenastoupil do vězení. Jeho právníci tvrdí, že je nevinný, a i kdyby nebyl, Bodi k výkonu trestu nastoupit nemůže, protože nesmí vstoupit na území České republiky, a navíc prý výzvu dostal pozdě. Bódi měl na nádraží uložit 6,5 kilogramů danubitu, evakuováno musely být stovky lidí.

„Byl mu uložen trest vyhoštění z ČR na dobu 5 let, proto on nemůže v současnosti překročit hranici ČR, protože by se automaticky dopouštěl trestného činu,“ uvádí advokát Martin Kanas důvod, proč Bódi nenastoupil k výkonu trestu. Krajský soud tuto námitku považuje ale za nesmyslnou: „Pokud se odsouzený, kterému byl uložen trest vyhoštění z ČR, dostaví do ČR za účelem výkonu trestu, pak zde určitě není důvod, aby byl trestně stíhán,“ vysvětluje mluvčí soudu.

Slovenští právníci, kteří Jozefa Bódiho začali zastupovat až po vynesení rozsudku, to chtějí mít černé na bílém. Hra o čas se ale českým úřadům nelíbí, zvažují evropský zatykač. Právník Roman Foltín s takovýmto postupem nesouhlasí: „Doposud nebyla potřeba řešit jeho svobodu vazebním stíháním, tak nevidíme důvod, aby byl nyní urychleně řešen jeho nástup k výkonu trestu evropským zatýkacím rozkazem.“

Mám alibi, tvrdí Bódi

Jozef Bódi se zatím do vězení nechystá, kromě výměny českých advokátů za slovenské změnil i taktiku. Zatímco dosud mlčel, dnes se snaží svůj případ medializovat a vysvětlit nevinu. „Proč bych já chodil do Brna, zrovna do Brna a dával tam výbušninu? Žiji si zde v malé vesničce u Nitry. Nemám motiv a na daný čas mám alibi,“ tvrdí Bódi.

Slovenští právníci se pokusí vrátit Bódiho případ k soudu, tvrdí, že nasbírali dostatek důkazů o nevině svého klienta. Zda se s pohledem slovenských advokátů ztotožní česká nejvyšší soudní instance, je sporné. Jozef Bódi má ale prozatím jedinou možnost - nastoupit trest.

\"Bomba v kufříku\"
Zdroj: ČT Brno