Anonym hrozil Paříži bombovým útokem, vyklizeny byly Eiffelovka a železniční stanice

Paříž – Kvůli hrozbě pumovým útokem byla včera večer vyklizena dvě rušná místa. Nejdříve musela být evakuována Eiffelova věž a její okolí, později byla dočasně vyklizena železniční stanice Saint-Michel v centru metropole. Podle médií se evakuace odehrála v klidu, na věži a v jejím okolí bylo podle policie asi 2 000 lidí. V obou případech výbuchem pohrozil anonymní telefonát. Policie na obě místa vyslala specializované brigády. Ani v jednom případe ale žádná výbušnina nalezena nebyla.

První poplach byl vyhlášen po osmé hodině večerní po anonymním telefonátu správě věže. Policie na místo vyslala specializované brigády a prohledala věž patro po patru. Nasazeny pak byly silné policejní oddíly a asi deset policejních vozů. Odborníci se psy ale neobjevili žádné výbušniny a příkaz k vyklizení okolí pařížské dominanty byl krátce před půlnocí odvolán.

Okolí Eiffelovy věže bylo asi hodinu po vyhlášení poplachu veřejnosti stále nepřístupné. Část turistů byla nasměrována do vzdálenějších prostor Martova pole, jiní na nábřeží Seiny. Evakuace probíhala velmi klidně, během ní nenastala žádná panika. „Zrovna jsme nastupovali do výtahu, když přiběhli, že je nějaký technický problém. Chtěli jsme vědět, jestli dostaneme zpět vstupné, ale jen nás hnali pryč,“ uvedla jedna z odvedených turistek.

Evakuaci nádraží Saint-Michel pořádkové síly nařídily v 21:18. Po několika desítkách minut však byl provoz obnoven poté, co policie nádraží prohledala a nic podezřelého nenašla. Kvůli telefonátu byl na několik desítek minut přerušen provoz městských vlaků RER.

Reakce na zákaz nošení burek?

Nejvíce pravděpodobným důvodem pro anonymní hrozby se zdá být zákaz nošení zahalujících islámských šátků, který právě včera schválily obě komory francouzského parlamentu. Podle zpravodaje Českého rozhlasu Jana Pokorného tak lze očekávat radikalizaci místních muslimů. Dohady o spojitosti dnešních manévrů a zákazu nošení burek sice nikdo nepotvrdil, ale například šéf francouzské kontrarozvědky se nechal v neděli slyšet, že hrozba teroristickým útokem ve Francii je nyní silnější než kdykoliv předtím.

Za porušení zákazu hrozí muslimkám pokuta 150 eur nebo povinné absolvování hodin výchovy k občanství. „Burky a nikáby porušují právo na rovnost,“ tvrdí francouzská ministryně spravedlnosti. Příznivci zákazu navíc upozorňují, že korán takové zahalování žen nenařizuje a nevyžaduje to ani francouzská Celonárodní federace muslimských organizací. Přesto jsou někteří muslimové proti a zákon považují za protiústavní. Popírá prý jejich osobní svobodu náboženství a pohybu.

Eiffelovka je nejznámější pařížská památka a symbol města. Ročně ji navštíví přes šest milionů lidí. Je přístupná i ve večerních hodinách. V posledních deseti letech byla kvůli výhrůžce pumovým atentátem evakuována několikrát, vždy šlo ale o planý poplach. Na stanici Saint-Michel, kterou denně projedou tisíce lidí, byl již jednou v roce 1995 teroristický útok dokonán.