Italská policie zabavila při monstrakci mafiánský majetek za 40 miliard

Řím - Na čtyři desítky obchodních společností, stovky pozemků, domů, továren či luxusních aut v celkové výši 1,5 miliardy eur (asi 36,8 miliardy korun) dnes italské úřady zabavily 54letému sicilskému obchodníkovi Vitovi Nicastrimu podezřelému z vazeb na špičky tamní mafie. Italský ministr vnitra Roberto Maroni operaci označil za dosud největší akci zaměřenou na konfiskaci mafiánského majetku. Vyšlo také najevo, že zločinecké organizace perou peníze ve společnostech zabývajících se alternativními zdroji energie.

Vito Nicastri, známý jako „Pán větru“ kvůli velkým podílům v koncernech na výrobu alternativní energie, především ve větrných parcích, byl zatčen již loni. Podle vyšetřovatelů z oddělení na potírání skupin organizovaného zločinu podnikal také ve výrobě solárních panelů. Je podezřelý z praní peněz pro sicilskou mafii Cosa Nostra a z úzkého napojení na jejího domnělého „bosse bossů“ Mattea Messinu Denara. Spolupracoval také s nejbohatší italskou mafií, kalábrijskou 'Ndranghetou. Většina ze zajištěného majetku se nacházela na Sicílii a v domově 'Ndranghety v jižní Kalábrii.

Vyšetřovatelé tvrdí, že smyčka kolem muže číslo jedna sicilské mafie se dál stahuje. Policie rekonstruovala Denarovu DNA na základě biologického materiálu včetně tajně získaných vlasů jeho bratrů. Osmačtyřicetiletý Denaro je na útěku od roku 1993, zatčen nikdy nebyl. V čele sicilské mafie podle všeho stanul po zatčení jejího dřívějšího bosse před čtyřmi lety. „Kmotr z Trapani“, jak se s odvoláním na západosicilské město Denarovi také říká, je pověstný brutalitou, s jakou zavraždil svého tamního rivala a jeho těhotnou přítelkyni.