Kosmický architekt Rousek: Věci létající 25 tisíc km/h nemůžete navrhovat na efekt

Praha - Mladý český architekt Tomáš Rousek navrhl pro americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) kosmickou loď s umělou gravitací pro misi k asteroidu. Návrh rotující kosmické lodě byl v srpnu na konferenci Explore NOW oceněn jako nejvýraznější inovace konference. Rousek se specializuje na globální struktury a nafukovací obytné moduly. Netvoří jen vize. Aby mohl projektovat objekty vesmírné architektury, musí se vypořádat i s úskalími, která přináší extrémní prostor.

„Koncepty jsou plánovány desítky let dopředu. V současné době se jedná o plánování celého nového vesmírného programu, který se poté, co Obama nechtěl letět na Měsíc, dostal do patové situace. Posledních několik měsíců probíhal brainstorming ve Washingtonu, v Houstonu apod., kde se pokládaly na stůl nové koncepty. Ty směřovaly nejen k asteroidům, ale také k marsovskému Fobosu,“ vysvětlil Rousek.

Rotující kosmickou loď s umělou gravitací navrhl Tomáš Rousek ve dvou variantách: s nafukovacím obytným modulem AG-HAB speciálně navrženým pro umělou gravitaci anebo s využitím již existujícího a funkčního modulu Tranquillity z Mezinárodní kosmické stanice. „V rámci NASA umělá gravitace nikdy nebyla oficiální linie, mise na Měsíc se potýkají s problémy radiace a umělé gravitace. Dostal jsem nabídku dát dohromady tým, aby se soustředil na problematiku umělé gravitace. Připravili jsme s naším týmem asi sedm konceptů jak k Marsu, tak i k asteroidu,“ uvedl Rousek.

Rozhovor s Tomášem Rouskem (zdroj: ČT24)

Tomáš Rousek

je český architekt zaměřující se na kosmickou architekturu a design, působí jako ředitel renomované mezinárodní architektonické společnosti A-ETC. Je absolventem Fakulty architektury ČVUT Praha a Mezinárodní kosmické univerzity ISU ve francouzském Štrasburku.

Obytný modul s posádkou by spojovala s hlavní pohonnou částí kosmické lodě 150 až 200 metrů dlouhá lana z kevlaru, který je až pětkrát pevnější než ocel při stejné hmotnosti. Obě části by se vzájemně otáčely kolem sebe rychlostí dvě otáčky za minutu. Nové využití modulu Tranquillity tak přichází s řešením, co udělat s orbitální stanicí ISS na konci její životnosti v roce 2020.

Rousek se specializuje na globální struktury, nafukovací obyvatelné moduly. Rousek však není designérem bez znalostí fyziky. „Mám background jak na architekturu, tak i vesmírnou architekturu, kde je to skutečně o inženýringu. Věci, které mají létat 25 tisíc kilometrů v hodině, člověk nemůže navrhovat na efekt,“ zdůraznil Rousek.

Architektonický projekt AG-NEO (Artificial Gravity Mission to Near Earth Object - Mise s umělou gravitací k asteroidu), v rámci kterého architektonický návrh českého architekta vznikl, je součástí širšího výzkumu umělé gravitace Artificial Gravity Systems Concepts - Koncepty stanic a kosmických lodí s umělou gravitací. Sérii sedmi návrhů nové generace těchto kosmických stanic a lodí, které z tohoto výzkumu vzešly, následně převzala NASA do nové technologické mapy vývoje pro další období.

Vydáno pod