Takhle s námi nemluvte, reaguje Paříž na kritiku Evropské komise

Paříž – Francie se ohradila proti reakci Evropské komise na vyhošťování ilegálních imigrantů, především Romů. Státní tajemník pro evropské záležitosti Pierre Lellouche odsoudil prohlášení eurokomisařky Viviane Redingové, která přirovnala vyhošťování k situaci po druhé světové válce. Komisi totiž rozhořčil oficiální dokument, který nařizuje francouzským úřadům zaměřit se hlavně na Romy, a Redingová dokonce pohrozila Francii právními kroky. Podle Paříže ale vše probíhá podle zákona. Prezident Nicolas Sarkozy dokonce dnes Redingové navrhl, aby Romy přijala ve svém rodném Lucembursku.

„Prezident řekl, že jenom aplikuje evropské normy a francouzské zákony a že Francii nelze absolutně nic vyčítat. A že pokud si Lucemburčané chtějí Romy vzít, není to žádný problém,“ řekl po obědě se Sarkozym senátor vládního Svazu pro lidové hnutí Bruno Sido. „Řekl, že naše politika je dobrá a že je skandální, že Evropa se takto vyjadřuje o tom, co Francie dělá.“ Sidův kolega Michel Houel potvrdil, že Sarkozy v kostce řekl, že „bychom byli velmi šťastni, kdyby také Lucembursko mohlo přijmout několik Romů“.

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn se proti Sarkozyho nápadu ohradil. Řekl, že Redingová nemluvila jako Lucemburčanka, ale jako členka Evropské komise. „Nemluví za Lucembursko a nedostala žádné pokyny z Lucemburska. To, že Nicolas Sarkozy směšuje státní příslušnost komisařky a Lucembursko, je něco zlovolného,“ uvedl a dodal, že „ví, že Nicolas Sarkozy má s Lucemburčany problémy, ale i tak nelze věci přehánět“.

Do Bukurešti přiletělo z Francie dalších 230 vyhoštěných Romů (zdroj: ČT24)

Komisařka kritizovala francouzský oficiální oběžník, který vyzval úřady k vyhošťování Romů. „Vzniká pocit, že lidé jsou vykazováni z jedné členské země (EU) jen proto, že patří k jisté etnické menšině. Myslela jsem, že Evropa již nebude svědkem podobné situace po druhé světové válce,“ prohlásila Redingová.

Takhle ale podle Lellouche nelze hovořit na adresu státu, jako je Francie. „Podobné pochybení, kterému dala svůj hlas, je nevhodné. Trpělivost má své meze,“ reagoval dnes Lellouche na slova komisařky pro spravedlnost, základní práva a občanství. Také vládní mluvčí Luc Chatel po dnešní schůzi vlády za Sarkozyho předsednictví řekl, že „srovnávat dnešní situaci s tragickým obdobím našich dějin je nepřípustné“.

Redingovou ale dnes podpořili předseda komise José Manuel Barroso a také mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Dnes se do Paříže opřel i prezident Bulharska Georgi Parvanov. „To, co se děje s navracením bulharských a rumunských Romů z Francie, není součástí dobrých evropských mravů a vzdaluje se evropským hodnotám. Hromadné repatriace jako tato podle mě nejsou normální,“ řekl v bulharském rozhlasu. Je to vůbec poprvé, co se bulharský představitel k repatriacím vyjádřil kriticky.

Do Bukurešti mezitím z Francie přiletělo dalších 230 vyhoštěných Romů. Návrat je dobrovolný a posuzovaný případ od případu. Repatriovaní dospělí dostali po 330 eurech, děti po stovce. Francouzský systém povoluje Romům z Evropské unie zůstat tři měsíce – pak musí mít výdělek a platit do systému sociálního pojištění. Většina se jich ale neuchytila a skončila v nepovolených táborech, které úřady jeden po druhém likvidují.

Vydáno pod