Británie nemá na neslyšící diplomatku

Londýn - Neslyšící britská diplomatka Jane Cordellová zažalovala ministerstvo zahraničí kvůli tomu, že zrušilo její vyslání na britské velvyslanectví v Kazachstánu. Britská diplomacie si prý v době škrtů nemůže dovolit vynaložit zhruba půl milionu liber (14,6 milionu korun) na bezpečnostně prověřené a kvalifikované tlumočníky schopné používat znakovou řeč. Cordellová obvinila ministerstvo z diskriminace, soud by měl o její stížnosti rozhodnout v listopadu.

Čtyřiačtyřicetiletá Cordellová již byla čtyři roky první tajemnicí britského velvyslanectví ve Varšavě, odkud se vrátila v lednu. Zde na sebe upozornila i prací na podporu práv handicapovaných a byla navržena na vyznamenání. Nyní měla odjet do Kazachstánu jako zástupkyně velvyslance, ale ministerstvo nakonec její vyslání zrušilo. Cordellová tvrdí, že odhadované náklady jsou nadsazené. Nebyly by prý o mnoho vyšší než 176 000 liber (5,2 milionu korun) ročně, které bylo ministerstvo ochotné kvůli ní platit ve Varšavě. Argumentovala také tím, že vyjde ministerstvo levněji i proto, že nemá děti, kterým jinak ministerstvo hradí vzdělání v soukromých školách.

Britské ministerstvo zahraničí zaměstnává 228 handicapovaných, kterým může pomáhat částkou až 10 tisíc liber na osobu. Vyšší výdaje se posuzují případ od případu. Cordellová vystudovala univerzitu v Cambridge a přišla o sluch postupně v mládí. Na ministerstvu zahraničí je od roku 2001.

Vydáno pod