Při protestech v Kábulu jeden mrtvý a na pět desítek raněných

Kábul - Střelbou do vzduchu dnes afghánská policie v Kábulu rozháněla desetitisícovou protiamerickou demonstraci. Nejméně jeden člověk při zásahu zahynul a 45 dalších utrpělo zranění, z toho 35 policistů. Nemocniční zdroje uvedly, že dva zranění utrpěli střelné rány do hlavy, když je zřejmě zasáhly odražené kulky.

Protestující, kteří se shromáždili na západě Kábulu, házeli kameny, pálili pneumatiky a zablokovali hlavní komunikaci spojující metropoli s jihem. Někteří z demonstrantů mávali vlajkami radikálního hnutí Tálibán a skandovali hesla „smrt Americe“, „smrt křesťanům“, a „smrt Karzáímu“.

Protiamerické nálady v Afghánistánu nově rozdmýchal úmysl amerického pastora Terryho Jonese spálit při výročí teroristických útoků z 11. září 2001 výtisky koránu. Přestože Jones nakonec svůj záměr pod tlakem mezinárodního společenství odvolal, protesty pokračují.

Afghánská policie uvedla, že Tálibán úmyslně využívá tématu hanobení koránu k protiamerickým a protivládním demonstracím před parlamentními volbami chystanými na sobotu 18. září, které chce Tálibán zmařit. Mluvčí Tálibánu Zabibulláh Mudžáhid ale řekl, že za dnešní demonstrací jeho hnutí nestojí.

Vydáno pod