Premiér Nečas poprvé v Bruselu. Ukáže, že není pan Nikdo?

Brusel - Petr Nečas poprvé jako český premiér vyrazil do Bruselu. Už včera se seznámil s předsedou Evropské komise José Barrosem, dnes ho čeká jeho první unijní summit, na kterém se setká s nejvlivnějšími politiky Evropy. Na programu budou mít sankce za nedodržování rozpočtových pravidel a posílení ekonomické spolupráce, český premiér chce na jednání taky otevřít otázku kanadských víz pro Čechy. Podle něj by unie měla reagovat na skutečnost, že je část jejích občanů vízovou povinností diskriminována.

Nečas se ale musí nejprve v Bruselu uvést. Ví se o něm jen, že byl dvojkou ve vládě i straně Mirka Topolánka. Jinak ho žádná pověst nepředchází. „Tady v Bruselu je to pan Nikdo, ale pro malé země je to absolutně normální. Vypadá mírnější, ne tak provokativní, klidnější než Topolánek. Brusel čeká na jeho postoj k Evropské unii, i když je jasné, že premiér ODS nebude federalista,“ říká analytik Jean Michael De Waele ze Svobodné univerzity v Bruselu. 

Nečas včera po setkání s Barrosem ujistil, že jeho kabinet chce být v Evropské unii aktivní, hodlá hájit české zájmy, zároveň ale nechce dělat potíže. „Současně jsem chtěl zdůraznit, že česká vláda, která dostala důvěru v srpnu letošního roku, bude vládou, která bude aktivní v Evropské unii. Že s touto vládou nepřicházejí žádní troublemakeři (potížisté), ale naopak politici, kteří mají zájem na kooperativním jednání, ale samozřejmě s vědomím hájení zájmů našich občanů a naší ekonomiky,“ prohlásil Nečas.

Petr Nečas:

„V evropské politice jednoznačně platí, že nejhorší je ocitnout se v izolaci a chcete-li prosadit svoje zájmy, musíte hledat spojence.“

Nečase podrží Schwarzenberg

Další plus pro Nečase může být i to, že výjimečně přijíždějí na summit i ministři zahraničí. Takže s premiérem nováčkem přijede Karel Schwarzenberg, který je v Bruselu mnohem zkušenější a známější a může ho podržet. 

Nečas má totiž v Bruselu celkem bohatý program. Na ráno si naplánoval snídani s britským premiérem Davidem Cameronem a kromě summitu chce ještě odpoledne jednat se šéfem Severoatlantické aliance Andersem Foghem Rasmussenem.