Bahamské čelisti – žralok měl v břiše člověka

Nassau – U bahamského ostrova New Providence, kde se natáčely filmové Čelisti, nedávno zmizeli dva plavci. Ty dosud nikdo nenašel. Teď ale možná odborníci našli stopu. Začátkem září rybář blízko ostrova ulovil žraloka, toho zkoumali experti, a v jeho útrobách objevili kusy lidského těla. Zda šlo o ztraceného výletníka, ukážou až testy DNA.

Judson Newton si 29. srpna vyjel s přáteli na člunu ve vodách u pláže Jaws, kde se v roce 1987 natáčely legendární filmové Čelisti. Loď se jim ale porouchala, Newton proto spolu s kamarádem skočili do vody, že poplavou na břeh pro pomoc. Od té doby už je ale nikdo neviděl. Záchranáři, kteří přijeli pomoci posádce na člunu, po dvojici pátrali marně.

O necelý týden později místní podnikatel ulovil při hloubkovém potápění ve zdejších vodách více než tříapůlmetrového žraloka tygřího. Když ho vytáhli z vody, z tlamy mu vylezla noha. Odborníci žraloka proto rozpárali a našli v jeho útrobách ještě druhou nohu, dvě utržené ruce a pochroumaný trup. Nyní se bude zkoumat, zda ostatky patří pohřešovaným plavcům.

Žralok tygří (Galeocerdo cuvieri)

Je považován za druhý nejnebezpečnější druh žraloka hned po žraloku bílém. Obvykle dorůstá délky kolem šesti metrů. Žralok tygří se označuje také jako hyena moří. Sežere v podstatě na co přijde, často mu v žaludku končí i naprosto nevhodné předměty pro výživu - například výstroj potápěče i s bombou.