Francouzský ministr odložil svatbu. Chtěli mu tam „udělat bordel“

Paříž - Francouzský ministr pro přistěhovalectví Eric Besson musí odložit svou svatbu. Politik je v současnosti středem pozornosti kvůli vyhošťování romských kočovníků rumunského původu z Francie. Ministr si měl brát Tunisanku Yasmine Tordjmanovou z vlivné muslimské rodiny. Jenže na internetové sociální síti Facebook vznikla početná skupina „Udělejme bordel na svatbě Erica Bessona“, která se chystala obřad narušit. Svatby se měl navíc účastnit jako host také prezident Nicolas Sarkozy a svatbu by tudíž musela provázat nesmírně přísná bezpečnostní opatření.

„Podle mých informací by svatba mohla být do deseti dnů. Besson by se nakonec měl ženit v Římě, kde se zná velmi dobře s místním starostou,“ informuje publicista Jan Šmíd.

Besson představuje nekompromisní postoj vůči přistěhovalcům. Bez debat chce vyhošťovat ty, kteří jsou v zemi nelegálně. Paradoxní je, že kromě romských přistěhovalců se s jeho tvrdou politikou musejí vyrovnávat i imigranti z afrického Maghrebu, kam spadá také Tunisko. Odkud ovšem pochází jeho snoubenka. Ve francouzském tisku se objevily i spekulace, že jde do určité míry o svatbu fingovanou, která má umlčet kritiky.

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)

Proti přistěhovalcům začal v létě ostře vystupovat také prezident Sarkozy. Mimo likvidaci ilegálních táborů a deportace přistěhovalců se dalším palčivým tématem stal návrh zbavovat občanství těžké kriminálníky cizího původu.

Dvaapadesátiletý Besson si bere čtyřiadvacetiletou Yasmine Tordjmanovou, studentku umění z významné rodiny z Tuniska. Z předchozího manželství má tři děti, rozvedl se vloni.

Vydáno pod