Benedikt XVI. na návštěvě Británie ostře odsoudil pedofilní aféry

Edinburgh - Papež Benedikt XVI. dnes ve skotském Edinburghu zahájil první návštěvu Velké Británie – 60milionové země s šestimilionovou menšinou katolíků. Setkal se s královnou Alžbětou II. a v projevu vyjádřil zarmoucení nad tím, že církev nebyla důsledná v případu pedofilních afér kněžích. Před Benediktem XVI. Británii navštívil v roce 1982 Jan Pavel II., který obnovil diplomatické styky s Londýnem po odtržení anglikánské církve od Vatikánu v 16. století. Benedikt XVI. dnes nabídl všem Britům ruku k přátelství, varoval před agresivními formami nevíry, ateistickým extremismem a agresivním sekularismem a vyslovil přání, aby si Británie zachovala úctu k tradičním hodnotám. Večer sloužil v Glasgow mši pod otevřeným nebem.

Protesty se objevily, nejsou ale masové

Očekává se, že čtyřdenní návštěvu hlavy katolické církve budou provázet protesty, hlavně kvůli dozvukům pedofilních skandálů, které církví otřásají. Zatím se však žádné větší demonstrace nekonaly, jedná se spíše o protestující jednotlivce - nejde jen o aktivisty, ateisty a sekularisty, objevil se zde i náznak ryze sektářského odporu. „Jsme protestantský národ. Rozhodli jsme si to už v časech reformace a vadí mi, že zveme papeže na státní návštěvu, aniž by tomu předcházela jakákoli debata v parlamentu,“ prohlásil lídr severoirských unionistů Ian Paisley.

V Edinburghu se papež setkal s královnou Alžbětou II., která ho do země pozvala. Alžběta II. návštěvu papeže ve svém proslovu označila za příležitost k prohloubení vztahů mezi katolickou a anglikánskou církví. „Svatý stolec hraje důležitou úlohu v řadě mezinárodních záležitostí. V podpoře míru a rozvoje a při řešení problémů, jako je chudoba nebo klimatické změny. Vaše Svatosti, Vaše přítomnost zde nám připomíná naše společné křesťanské dědictví a příspěvek křesťanů k světovému míru,“ uvedla královna směrem k papeži.

Papežovy výroky o zneužívání dětí byly zatím nejostřejší, jaké svět slyšel

Setkání trvalo přibližně 90 minut, Benedikt XVI. poté v projevu hovořil o pedofilních aférách: „Velmi mě rozesmutnilo, že církev nebyla dostatečně bdělá a nepřijala dostatečně rychle a rozhodně potřebná opatření,“ prohlásil papež a zdůraznil, že chce obětem nabídnout „hmotnou, psychologickou a duchovní“ pomoc. Jde o jeho zatím nejjasnější přiznání, že katolická církev v celé aféře selhala.

Benedikt XVI. k pedofilním aférám:

„Nechápu, jak se může kněz dopustit takové zvrhlosti. Jedna věc je postoj k obětem - jak jim můžeme pomoci materiálně a psychicky. Druhá věc je postoj k viníkům. Těm musíme zamezit v jakémkoliv kontaktu s mládeží.“

Papež se ve svém projevu dotknul také výrazného procenta ateistů v britské společnosti. „Spojené království se dnes snaží být moderní a multikulturní společností. Kéž si při tom podnětném úkolu uchová úctu k oněm tradičním hodnotám…, kterých si agresivnější formy sekularismu neváží a ani je netolerují. Ať nepřipustí zatemnění křesťanského základu, na kterém stojí jeho svoboda,“ prohlásil Benedikt XVI. Obrátil se také na britská média, která ve své většině kritizují jeho konzervatismus. „Britská média mají větší odpovědnost než jiná média, protože se jejich názorům dostává tak široké pozornosti,“ uvedl.

Benedikt XVI. dnes také uvedl Česko jako příklad země, kde byl varován, že přijíždí do nejméně náboženského státu Evropy, a nakonec byl přivítán a přijat velmi přátelsky.

V Glasgow papež sloužil večer mši pro 65 tisíc věřících

Hlava katolické církve se odpoledne vydala papamobilem centrem města do sídla zdejšího kardinála. Večer sloužila mši pod otevřeným nebem v Glasgow, na niž přišlo 65 tisíc lidí, i když se původně očekávala až stotisícová účast.

Při mši papež varoval před „diktaturou relativismu, která hrozí zakrýt neměnnou pravdu o přirozenosti člověka, jeho osudu a jeho základní dobrotě“. „Někteří lidé se snaží vyloučit náboženskou víru z veřejné diskuse, privatizovat ji, nebo ji dokonce označovat za hrozbu rovnosti a svobodě,“ řekl papež ve svém kázání. „Ale náboženství je ve skutečnosti zárukou skutečné svobody a respektu.“ Papež také varoval mladé Skoty před „každodenními pokušeními drog, peněz, sexu, pornografie a alkoholu“. Před mší v glasgowském Bellahouston Park zpívala účastníkům také vítězka televizní soutěže talentů Susane Boyleová, která se pak připojila ke sboru.

V pátek a v sobotu bude papež v Londýně, kde povede večerní modlitby v Hyde Parku a setká se s premiérem Davidem Cameronem. V pátek se také zúčastní bohoslužby ve Westminsterském opatství v Londýně a se šéfem anglikánů, arcibiskupem z Canterbury Rowanem Williamsem, se bude modlit za jednotu křesťanů.

Vyvrcholením cesty bude v neděli v Birminghamu blahořečení kardinála Johna Henryho Newmana. Teolog Newman, který žil v 19. století, byl jedním z nejznámějších konvertitů od anglikánství ke katolictví.

Vydáno pod