ARD zkreslila Schwarzenbergovy výroky ohledně rušení dekretů

Berlín - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes vyvolal rozruch svými výroky o Benešových dekretech. V upoutávce na pořad televize ARD Kontrasty prý v rozhovoru připustil, že lze uvažovat o jejich zrušení. Tuto informaci posléze převzala i některá média. ARD nicméně podle ministra později přiznala, že jeho výroky zkreslila, a omluvila se mu. Věci uvedla na pravou míru i přímo v pořadu Kontrasty, který ARD odvysílala ve 22:00.

„ARD se omluvila, že takovou hovadinu pustila. Podívali se na text, přesný přepis mám také, a nic takového nebylo řečeno. Někdy se to stane. Oni chtěli způsobit senzaci, aby se lidi dívali na televizi, tak to spáchali,“ řekl Schwarzenberg českým novinářům po skončení summitu EU v Bruselu, jehož se účastnil.

Karel Schwarzeneberg:

„ARD se omluvila, že takovou hovadinu pustila.“

„Diskuse zde v zemi je celkem v chodu. Když čtete česká média, díváte se na televizi, tak se zde mnohé děje. Není třeba ji teprve zahajovat. Diskuse existuje,“ odpověděl ministr na otázku, zda se domnívá, že by se ještě nyní mělo o dekretech přemýšlet. Další dotaz zněl, jak podle něj diskuse skončí. Z kontextu plyne, že tazatel měl na mysli, zda může skutečně dojít ke zrušení kontroverzních prezidentských dekretů. „Myslím, že je to v běhu. Zda bude jednou zrušení (dekretů) v Parlamentu, je jiná věc. Ale není pochyb, že je čas na kladení otázek a už také zazněly různé české hlasy, které vůči tomu ukazují zdravou distanci,“ řekl Schwarzenberg v pořadu, který ARD odvysílala ve 22:00.

V reportáži, jak se Česko vyrovnává s minulostí, se ARD zabývala především srpnovým nálezem hromadného hrobu německých civilistů v Dobroníně na Jihlavsku. „Krátce před naším vysíláním vydalo české ministerstvo zahraničí prohlášení, že ministr zahraničí Schwarzenberg v našem interview neřekl, že zrušení Benešových dekretů je otevřeno. To ukazuje, jak vysoce citlivé a politicky výbušné toto téma je,“ uvedla na závěr reportáže moderátorka.