Nečas po jednání s Rasmussenem: Prioritou je Afghánistán

Brusel - Přítomnost ve vojenské misi Severoatlantické aliance v Afghánistánu je pro novou českou vládu dlouhodobou prioritou, uvedl po dnešním bruselském jednání s šéfem NATO Andersem Foghem Rasmussenem český premiér Petr Nečas. Praha je podle něj připravena jednat o změnách v českém kontingentu v této zemi tak, aby vyslyšela volání z centrály aliance po zvýšení počtu expertů na výcvik tamních bezpečnostních sil. O tom dnes hovořil i šéf NATO Rasmussen.

Ministr obrany Alexandr Vondra nedávno řekl, že zřejmě ještě v září či počátkem října předloží vládě materiál o změnách v misích, který by měl obsahovat i rozšíření sil v Afghánistánu a naopak stahování českých vojáků z Kosova. Neupřesnil ale, o kolik lidí by mělo jít. Jasněji se k tomu dnes nevyjádřil ani Nečas. Vše bude teprve výsledkem jednání v kabinetu, ale také v Parlamentu, v němž hodlají vládní strany hovořit i s opozicí.

Petr Nečas po jednání s generálním tajemníkem NATO:

„Pro nás zůstává účast a náš podíl na afghánské misi dlouhodobou prioritou naší vojenské účasti na operacích Severoatlantické aliance.“

Rozhovor s Petrem Robejškem (zdroj: ČT24)

V listopadu se uskuteční summit NATO-Rusko

Rasmussen po setkání s Nečasem také oznámil záměr uspořádat v listopadu v Lisabonu summit NATO-Rusko. Věnován by měl být zejména otázce protiraketové obrany. Uskutečnit by se měl na okraj plánované vrcholné schůzky aliance, která se koná v portugalské metropoli od 19. do 20. listopadu. „Poslal jsem dnes pozvání 29 účastníkům,“ řekl na společné tiskové konferenci s Nečasem. Alianci tvoří 28 členů.

V Lisabonu by se měla aliance dohodnout na vzniku protiraketové obrany pod křídly NATO. Moskva se v minulosti ostře stavěla proti plánům USA na umístění protiraketové základny s radarem a protiraketami v ČR a Polsku. Washington od toho ale ustoupil a přišel s novými plány v této oblasti, které počítají s větším zapojením NATO.