Papundeklová mešita poskytne evropským muslimům soukromí

Paříž - Vynález, který by mohl přilákat k modlitbě i velmi zaneprázdněné muslimy, představil tuniský podnikatel a imám velké mešity severně od Paříže Hassan Bounamcha. Vymyslel skládací mešitu z kartonu. Stačí rozložit několik panelů a atmosféra klidu a pohody je rázem na světě. Novinka ale nebude zadarmo - nejlevnější verze vyjde na 70 eur, náročnější klienti si zaplatí až 450 eur.

V Evropě žije na 20 milionů muslimů. Většina z nich se přizpůsobila západnímu stylu života, přitom ale zůstali věrní své víře. Pětkrát denně usedají na svůj koberec a modlí se k Mekce. Tato neoddělitelná součást víry jim ale dělá potíže v práci i ve škole. Bounamcha přišel s nápadem, jak skloubit každodenní povinnosti a zároveň být oddaný bohu.

Hassan Bounamcha, vynálezce lepenkové mešity:

„Modlitba je spása pro duši. Důležitá je koncentrace. Já sám se špatně soustředím. V dnešní době plné her na internetu, nových médií nebo jen spousty papírování má člověk problém se od těchto činností odtrhnout a zajít do mešity a začít se přímo modlit.“

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Lepenková mešita sice na první pohled muslimům ušetří čas, bez návštěvy té skutečné se ale stejně neobejdou - nenahradí kazatelnu. Otázkou je i to, jak muslim pozná směr, kterým leží Mekka.

Vydáno pod