Zatčeno šest mužů podezřelých z přípravy útoku na papeže

Londýn - Britská policie dnes zatkla šest mužů, kteří podle ní mohli představovat teroristickou hrozbu pro papeže Benedikta XVI. Papež zahájil čtyřdenní návštěvu Británie ve čtvrtek a pokračuje v ní zatím podle plánovaného programu. Protiteroristická pohotovost v Británii nebyla zvýšena. Podezřelí jsou zaměstnanci pobočky francouzské firmy Veolia, která má na starosti čištění ulic ve čtvrti Westmister. Papež se dnes ve Westmisteru setkal s arcibiskupem z Canterbury, který je po královně nejvyšším představitelem anglikánské církve, a promluvil ve Westminster Hall.

Policie nejprve v 6:45 ráno na základě informace, kterou dostala v noci, zatkla pět mužů, po poledni pak šestého. Všichni jsou stále vyslýcháni, ale zatím nikdo nebyl obviněn. Při prohledávání kanceláře v centru Londýna a bytů v severní a východní části města policisté doposud nenašli žádné nebezpečné předměty.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi řekl, že papež je klidný, důvěřuje policii a je spokojen, že nemusil měnit program. „Situace není zvlášť nebezpečná,“ řekl Lombardi. Policie neupřesnila, o jaký druh hrozby pro papeže mohlo jít, ani nesdělila podrobnosti o zadržených. Podle televize Sky jsou to Alžířané. Papežovu bezpečnost v Británii zajišťují tisíce policistů. Bezpečnostní opatření mají stát 1,5 milionu liber (asi 45 milionů korun).

Papež tlumil napětí mezi katolíky a anglikány

Setkání s arcibiskupem z Canterbury bylo jedním z klíčových bodů papežovy návštěvy, protože mezi katolickou a anglikánskou církví jsou stále třecí plochy. Benedikt XVI. je v proslovu v paláci Lambeth, kde se setkání konalo, připustil. Řekl ale, že chce spíš vzdát díky Bohu za „významný pokrok, ke kterému došlo v mnoha oblastech dialogu za 40 let od zahájení práce Mezinárodní katolicko-anglikánské komise“. „Ekumenická spolupráce je nadále podstatná a přinese zajisté plody při prosazování pokoje a harmonie ve světě,“ dodal.

Vztahy mezi anglikány a katolíky, kteří se rozešli v 16. století, loni poznamenalo zveřejnění papežského dokumentu, ve kterém se anglikánům zklamaným jejich vírou nabízel přechod ke katolicismu při zachování liturgie podle anglikánské tradice. Zdrojem napětí je také papežovo rozhodnutí blahořečit v neděli během pobytu v Británii kardinála Johna Newmana (1801-1890), původně anglikána.

Papež se toho v proslovu k arcibiskupovi z Canterbury také dotkl. Řekl, že jde o oslavu „muže, jehož církevní vize byly živeny jeho anglikánským zázemím a uzrály během jeho dlouhých let služebného kněžství v anglikánské církvi. On nás může učit ctnostem, které vyžaduje ekumenismus,“ prohlásil Benedikt XVI. a vyzval arcibiskupa k dalšímu společnému úsilí o jednotu.

Později v projevu ve Westminster Hall k představitelům civilní společnosti papež hájil „legitimní místo náboženství ve veřejném životě“ a vyslovil znepokojení nad „stále větším odsouváním náboženství, zvlášť křesťanského, stranou“. „Chtěl bych vás všechny vyzvat, abyste hledali způsoby jak podněcovat a povzbuzovat dialog mezi vírou a rozumem na všech úrovních národního života,“ prohlásil.

Jeho proslovu v síni z roku 1097 naslouchali mimo jiné čtyři bývalí předsedové britské vlády - Margaret Thatcherová, John Major, Tony Blair a Gordon Brown. Kvůli pohřbu otce chyběl nynější premiér David Cameron.

Papež apeloval na katolické školy

Odpoledne Benedikt XVI. vyzval představitele katolických škol v Británii, aby zajistili bezpečné prostředí dětem a mladým. Narážel tak na pedofilní skandály v několika zemích, které otřásly celou katolickou církví. „Je možné účinně vychovávat k víře jen, pokud vládne atmosféra uctivé a láskyplné důvěry,“ zdůraznil Benedikt XVI., který je vůbec prvním papežem na oficiální návštěvě v této protestantské zemi.

V projevu na sportovišti univerzity v Twickenhamu Benedikt XVI. vybídl žáky a studenty v Británii, aby si nebrali za vzor jen osobnosti sportu a showbyznysu a snažili se stát „svatými 21. století“. „Samy peníze nestačí k tomu, abychom byli šťastní,“ upozornil mladé. Klíč ke štěstí je přitom podle něj jednoduchý, skutečné štěstí se nachází v Bohu.

Papež vystoupil před 4 000 žáků a studentů a 750 vyučujícími, kteří přijeli z různých katolických škol v zemi. Projev sledovaly v přímém přenosu po internetu všechny katolické školy, kterých je podle AFP v zemi více než 2 800 a na nichž studuje více než 800 000 žáků a studentů. Několik hodin z návštěvy nabízí denně v přímém přenosu i televizní zpravodajské stanice BBC a Sky News.

Benedikt XVI. na úvod návštěvy ve čtvrtek připustil, že římskokatolická církev nepostupovala dostatečně rozhodně proti pedofilním kněžím. Papežova čtyřdenní návštěva je současně historická i kontroverzní, protože ji poznamenává tradiční nedůvěra mezi anglikány a katolíky i nesouhlas velké části značně sekulární britské společnosti s některými postoji Vatikánu, například v otázce používání antikoncepce.