OSN požádala dárce o rekordní pomoc pro Pákistán

New York - Organizace spojených národů požádala členské státy o dvě miliardy dolarů (37,8 miliardy korun) pro povodněmi zasažený Pákistán. Peníze by měly pomoct až čtrnácti milionům lidí, které živel připravil o domov. Je to zatím největší částka, kterou kdy OSN žádala. Překonala dokonce výzvu k poskytnutí jedné a půl miliardy dolarů na pomoc Haity, které v lednu postihlo ničivé zemětřesení.

Žádané dvě miliardy obsahují 459 miliony dolarů, o něž OSN požádala dárce v srpnu pro okamžitou pomoc obětem. Zatím se z této sumy podařilo dát dohromady 80 procent. Z dalších peněz dárců se budou hradit projekty na obnovu zemědělských oblastí, vesnic, škol a zdravotnických zařízení.

Při srpnových záplavách zůstala pod vodou pětina Pákistánu, což je území odpovídající Anglii. Zasaženo bylo 20 milionů osob, zničeny skoro dva miliony domů a zabito 1 700 lidí. Deset milionů osob je stále bez přístřeší.

Oddělení pro humanitární záležitosti OSN (OCHA) hlásí velké škody na infrastruktuře. Zemědělci, kterým voda zničila půdu a jimž se nepodaří do listopadu pozemky oset, zůstanou závislí na pomoci do roku 2012. V jihopákistánské provincii Sindh jsou stále některé vesnice pod vodou.