NATO o afghánských volbách: více násilností, méně krve

Kábul - V Afghánistánu došlo během sobotních parlamentních voleb k více násilnostem než při prezidentských volbách v roce 2009, nebyly však tolik krvavé. Tak včerejší hlasování zhodnotila Severoatlantická aliance. Podle NATO volby provázelo 485 násilných incidentů, o šest víc než při těch prezidentských v srpnu 2009. Zabito bylo sedm civilistů, 11 policistů a afghánských vojáků i čtyři příslušníci mezinárodních sil. Zraněno bylo více než 60 Afghánců a 36 vojáků mezinárodních sil. Ze zprávy OSN zveřejněné v říjnu 2009 vyplývá, že při loňských prezidentských volbách bylo zabito celkem 57 lidí.

V sobotních volbách, považovaných za test demokracie v Afghánistánu devět let po svržení radikálního hnutí Tálibán, Afghánci rozhodovali o obsazení 249 parlamentních křesel, o něž usilovalo 2 500 kandidátů. Z 10,5 milionu voličů jich podle odhadů k urnám přišlo kolem 40 procent.

Do Kábulu již byly zaslány první zkontrolované volební urny s hlasy. Prošetřování stížností na nesrovnalosti během voleb a čekání na hlasy z odlehlých oblastí zřejmě zpozdí i předběžné výsledky. Ty by měly být známy nejdříve 8. října, konečné výsledky pak nejdříve 31. října. Nezávislý pozorovatelský orgán Sdružení pro svobodné a spravedlivé volby v Afghánistánu (FEFA) již vzhledem k bezpečnostní situaci a četným stížnostem vyjádřil pochyby o kvalitě voleb.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Temný trend? Slabost afghánské bezpečnostních složek

Afghánské volby probíhaly také pod drobnohledem Washingtonu, kde se v prosinci očekává posouzení další strategie Spojených států v této zemi, a to včetně rychlosti a rozsahu stahování amerických jednotek po devíti letech války. Podle pozorovatelů je ovšem stav afghánských bezpečnostních složek problematický, a to i navzdory relativně dobře zvládnutému volebnímu dnu.

Nedávná inspekce afghánské vlády ukázala, že pouze třiadvacet procent ze 134 tisíců afghánských vojáků může bojovat samostatně. Přestože volební místnosti zabezpečovali výhradně afghánští vojáci a policisté, afghánská armáda i nadále téměř ve všem spoléhá na jednotky mezinárodní koalice ISAF. Ty ostatně vyčkávaly v pohotovosti v záloze pro případ většího útoku.

„Celý svět bude sledovat Aghánistán,“ řekl velitel 101. výsadkářské divize generálmajor John Campbell již před volbami. „Oni vědí, že s posledními presidentskými volbami měli problémy s korupcí a podvody. Afghánské národní ozbrojené složky, policie a armáda ví, že to letos musí udělat lépe a začali s přípravami daleko dříve než vloni. My jim v tom již dva měsíce pomáháme.“

Tálibán je vyzbrojený lépe než policie

Nesamostatnost řeší i policie. Policisté prochází šestidenním výcvikem, což je podle západních bezpečnostních expertů nepřiměřeně málo. Někteří afghánští instruktoři nemusejí v krátkém výcviku postřehnout případný handicap. „Afghánci jsou hrdi, že tady mohou trénovat. Mnoho našich adeptů prošlo občanskou válkou a jinými válečnými konflikty,“ řekl policejní instruktor Ziul Haq Hassan Khil.

„Jsou to dobří bojovníci a moc tréninku nepotřebují. Nemáme pro ně ale po graduaci dostatek výzbroje a výstroje. A to je velký problém,“ dodal instruktor. Upozornil tak na další negativní skutečnost, a sice nedostatečnou vybavenost. Vedle toho jsou opoziční síly Tálibánu lépe vyzbrojeny než oficiální afghánská policie.

Vydáno pod