Francie je v pohotovosti, hrozí jí sebevražedný atentát

Paříž - Francie zvýšila bezpečnostní pohotovost poté, co její tajné služby varovaly, že zemi hrozí bezprostřední nebezpečí sebevražedného pumového atentátu islámských radikálů. Uvedla to místní média a v pondělí potvrdil francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux. Podle něj je hrozba reálná. Jižně od Paříže dnes zablokovala železniční dopravu zpráva o podezřelém zavazadle, v němž měla být umístěna bomba. Poplach se ukázal jako planý.

V okolí města Massy jižně od Paříže se dnes na dvě hodiny zastavila železnice. Policie totiž prověřovala podezřelé zavazadlo. V něm ale policisté nalezli pouze sadu baterií, šampon a papírové ubrousky. Poplach byl tedy planý.

Informace o hrozbě přišla ve čtvrtek ze zahraničí a bylo zahájeno předběžné vyšetřování s cílem prověřit podezření, že jistá žena hodlá spáchat v Paříži sebevražedný atentát. Ozbrojení vojáci a policisté v centru Paříže střeží klíčová místa hlavního města a památky, kde se zdržují turisté. Sledují stanice metra a nádraží a hlídkují v ulicích.

Uprostřed hledáčku tajných služeb je radikální klerik Jahjá al-Líbí. Údajně žene své věrné do útoku proti zemi, ve které žije. Úřady zatím nepotvrdily informaci o tom, že by pátraly po jedné konkrétní sebevražedné atentátnici.

„Hrozba je skutečná, naše ostražitost se posílila,“ řekl bez dalšího upřesnění ministr Hortefeux s tím, že francouzský protiteroristický plán byl aktivován na červenou úroveň, to znamená druhou nejvyšší. „Nevíme, kdy a kde dojde k atentátu, ale víme, že bude,“ citovala agentura AFP představitele, který si nepřál být jmenován. Prezident Nicolas Sarkozy dnes v Paříži svolal Radu pro národní obranu a bezpečnost, která se situací zabývala.

Ve Francii údajně působí radikálové z Pákistánu a Afghánistánu

Policejní zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že se v zemi oživily dvě dosud „spící“ sítě přívrženců islámské sváté války džihádu. Stalo se tak poté, co do Francie přijelo několik muslimských radikálů, nejspíš z oblasti Pákistánu a Afghánistánu.

Francie se stala terčem islámských atentátů naposledy v létě 1995, kdy si útoky vyžádaly osm mrtvých a na 200 zraněných. „Je pravda, že od roku 1995 Francie nezažila další teroristické útoky, protože bylo zatčeno mnoho lidí a jejich sítě jsme rozložili. Ale nic nás nechrání před útokem, který spáchá izolovaný jednotlivec. Nejvíc se bojíme útoků sebevrahů,“ říká bývalý šéf protiteroristického oddělení tajných služeb Louis Caprioli.

Extremisté mohou mít k útoku na Paříž víc důvodů – angažmá francouzských vojáků v Afghánistánu nebo zákaz nošení islámských závojů zahalujících obličej, který schválili v létě poslanci a před týdnem senát. V nebezpečí jsou i umírnění francouzští muslimové. Sám duchovní pařížské mešity má policejní ochranu. Kázal za propuštění sedmi rukojmí v Nigeru, na jejichž osvobození Paříž vyslala do Afriky desítky vojáků.