Alzheimerovu chorobu mohou zpomalit obří dávky vitamínu B

Praha - Začíná zapomínáním, končí těžkou demencí. Alzheimerovou chorobou trpí na světě na 30 milionů lidí, hledání léku už stálo miliardy. Léčba by přitom mohla být překvapivě snadná a levná: Nástup choroby může výrazně zpomalit vitamín B podávaný ve velkých dávkách, zjistili vědci z Oxfordské univerzity. Otázka účinnosti léčby zůstává však ještě nezodpovězená, ukážou to až další studie.

Vědci z Oxfordské univerzity sledovali skupinu 168 pacientů nad 70 let. Polovina z nich užívala B komplex v množství, které výrazně přesahuje doporučenou denní dávku. Druhá část skupiny užívala placebo, tedy tablety bez jakékoliv účinné látky. Na začátku a na konci studie lékaři vyfotili mozek účastníků. Výsledek? Úbytek mozkových buněk, tedy typický příznak Alzheimerovy choroby, klesl po podání vitaminu B o 30, v některých případech i o 50 %.

„Nemáme bohužel žádný důkaz, že by vitamin B mohl pomoci lidem, u kterých už Alzheimerova choroba nastoupila. Ale snažíme se zasáhnout v ranné fázi, kdy se teprve v mozku rozvíjí. Myslím, že lidé v ranné fázi se mohou obrátit na lékaře a zkusit aplikaci vitamínu B,“ řekl autor studie David Smith.

Velká Británie/ČR - léčba Alzhaimerovy nemoci (zdroj: ČT24)

Právě včasná diagnóza je při léčbě klíčová. V Česku trpí Alzheimerovou chorobou asi 130 000 lidí, ne všichni to však vědí. Nemoc, která vede k postupné demenci, vyléčit nelze, její průběh se dá ale zpomalit, 25 specializovaných center napříč republikou proto zve: 'Nechte si u nás otestovat paměť!'

„Člověk dostane řadu testů, z nichž je nejdůležitější Edinburghský kognitivní test. Na základě tohoto výsledku a dalších testů určíme, jestli je zapomínání  závažné, nebo není,“ uvedla Martina Mátlová z gerontologického centra v Praze.