Klaus zahajuje návštěvu Spojených států

Washington – Prezident Václav Klaus dnes zahájí několikadenní návštěvu ve Spojených státech, kde podle předchozí dohody s premiérem Nečasem povede českou delegaci na Valné shromáždění OSN. Ve Washingtonu má dnes na programu schůzku s tamními politiky i projev před studenty Univerzity Johna Hopkinse. Během pobytu v USA bude český prezident řečnit ještě na jedné univerzitě, tentokrát Cornellově. Nejdůležitějším bodem však bude účast na 65. zasedání shromáždění OSN.

Klaus na akademické půdě promluví o problematice dopadů hospodářské krize na státy ve střední Evropě. Ještě předtím jej v Kongresu čeká setkání se členy takzvaného českého výboru, tedy členy, kteří se zabývají kontakty s Českou republikou. Český prezident by měl během dneška navíc stihnout jednání s Davidem Liptonem, členem ekonomického týmu amerického prezidenta Baracka Obamy.

Ve čtvrtek se prezident v New Yorku připojí k českému ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi a bude přítomen zahájení všeobecné rozpravy 65. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Prezident se chystá i na oběd pořádaný pro hlavy států generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem. Večer se Klaus zúčastní slavnostní recepce pořádané Obamou.

V pátek český prezident vystoupí na Cornellově univerzitě, kde v roce 1969 studoval. V sobotu pak v New Yorku přednese projev ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění. Mezi témata setkání světových politiků v OSN by měla patřit role OSN v globálním vládnutí. Zároveň Klause čeká několik schůzek s prezidenty a premiéry členských zemí OSN. Zpět do vlasti by česká delegace měla odcestovat v neděli.

Sídlo OSN v New Yorku
Zdroj: ČT24